Samenwerking tussen GE en Quirky levert slimme airconditioner op: ‘de Aros’


Sinds Quirky eind vorig jaar een miljoenendeal sloot met GE heeft de samenwerking voor verschillende interessante en innovatieve producten gezorgd die ons huis geleidelijk een stukje slimmer maken.

Denk aan de Egg minder, die in de gaten houdt of je eieren nog wel goed zijn en de Spotter, een apparaatje dat alle objecten ‘slim’ kan maken.  Nu komen GE en Quirky met iets nieuws: een slimme airconditioner genaamd ‘de Aros’.

In eerste instantie ziet de Aros er uit als een doodnormale airconditioner: een geheel wit apparaat, afgewerkt met touch controls in plaats van analoge knopen. Achter dit strakke apparaat verschuilt zich een ventilator met verschillende snelheden, die in staat is een ruimte van meer dan 30 vierkante meter te verkoelen.

Maar dat is natuurlijk lang niet alles. De Aros bevat een wasbare luchtfilter en kent een slim luchtinvoer systeem dat voorkomt dat het apparaat de al afgekoelde lucht inneemt. Daarnaast is de Aros verbonden aan Quirky’s Wink app die het apparaat automatisch aan of uit kan zetten, gebaseerd op je locatie. Ook toont de slimme airconditioner in real-time lokale energieprijzen om gebruikers er op te attenderen hoeveel geld ze zouden kunnen besparen.

Hoewel het apparaat in de huidige markt van smart home apparaten en systemen niet opvallend veel voorstelt, geeft Kevin Nolan, vice-voorzitter van technologie bij GE, toe dat het bedrijf waarschijnlijk zelf niet in staat zou zijn geweest een dergelijk apparaat te ontwikkelen.

GE en Quirky hebben met hun samenwerkingsverband het ambitieuze plan om elke zes tot acht weken nieuwe producten te presenteren. En dat klinkt veelbelovend, kijkend naar huidige producten die zijn voortgekomen uit de samenwerking.