Hackathon #2: locatie van Obama populairder dan NSS

Vanochtend kwamen dertig creatieve hackers bijeen in Rotslab voor de tweede dag van de Nuclear Security Summit Hackathon. De Utrecht Data School organiseerde deze Hackathon om in real-time social media data te kunnen monitoren en interpreteren. Vijf projectgroepen stortten zich vandaag op de data om zo sociale dynamieken en netwerken in kaart te brengen.

Een van de teams maakte vandaag een tijdlijn en kaart van Obama en zijn “Beast”; een ander team onderzocht het netwerk rondom de vier populairste grappen en mijn eigen team onderzocht de retweet-netwerken rondom Obama en Putin. Volgens mede-oprichter Thomas Boeschoten ging het ook vandaag op sociale media maar weinig inhoudelijk over de NSS. Het gaat op Twitter bijvoorbeeld veel meer over de whereabouts van Obama dan over nucleaire onderwerpen. Wel blijken verschillende groepen de NSS te zien als een platform om hun eigen onderwerpen op de kaart te zetten.

842f31ec7a92d3cf8aba09ad32912692c92d532433e7139e9cc55860b3bce286

Één projectgroep achterhaalde met behulp van foto’s op Twitter de route van Obama door Nederland vanaf het moment van zijn aankomst tot aan zijn slaapadres ’s avonds. De exacte locaties van de foto’s bleken lastig te bepalen maar de groep was toch in staat om de globale locaties te achterhalen (zie bovenstaande kaart). Opvallend was één moment op de dag waarop Obama aanwezig was in Den Haag maar “the Beast” ergens anders werd gefotografeerd; een afleidingsmanoeuvre?

BjkBAUpIYAAEN8o

Na twee dagen met een paar mooie resultaten blijkt tegelijkertijd dat één dag eigenlijk niet genoeg is voor het doen van een analyse en het maken van een visualisatie. Boeschoten benadrukte vanochtend dan ook niet voor niets dat het niet om resultaten gaat maar juist om de uitwisseling van kennis door samen met anderen aan een project te werken. Ook volgens Mike van Stroe, organisator van de Utrecht Data School, heeft een Hackathon juist daarom waarde; de kruisbestuiving tussen mensen van verschillende disciplines.

Maar resultaten zijn natuurlijk wél waardevol, zo bewees ook de interactieve visualisatie die Boeschoten gisteren maakte en die door het officiële Twitter account van de NSS werd geretweet. Ook de NSS erkent dus de waarde van de bevindingen van deze Hackathon. Hoewel in real-time onderzoeken er niet echt van gekomen is – voordat je een analyse hebt ben je zo een dag verder – was het een intensieve en leerzame ervaring die wellicht als voorbeeld kan dienen voor komende (real-time) data-Hackathons.