Neurowetenschappers implanteren succesvol 3D-geprinte schedel

Dinsdag maakte het UMC bekend dat het ziekenhuis drie maanden geleden voor het eerst ter wereld een totale schedel heeft vervangen. Met behulp van 3D print technologie werd een op maat gemaakte schedel van kunststof succesvol geïmplementeerd bij een 22-jarige vrouw.

De patiente lijdt aan een aandoening waardoor haar schedelbot steeds dikker wordt. Het bot was inmiddels van 1,5 naar 5 centimeter gegroeid en veroorzaakte hevige hoofdpijnen en een gereduceerd zicht. Het bovenste gedeelte van haar schedel is tijdens de operatie volledig verwijderd en vervangen voor een 3D-implantaat.

De operatie werd uitgevoerd door een team van neurowetenschappers van het Universitair Medisch Centrum te Utrecht en duurde 23 uur. De schedel van de patient was zo dik dat als de operatie niet was uitgevoerd ze op korte termijn hersenschade zou hebben opgelopen of zelfs zou zijn overleden. Een operatie was dus noodzakelijk maar voor de 3D-print technologie was hier nog geen effectieve behandeling voor.

It was only a matter of time before critical brain functions were compromised and she would die.

Het is nog niet bekend of het plastic vervangen zal moeten worden of dat het de rest van haar leven kan blijven zitten. In de toekomst zal deze techniek ook voor andere patiënten gebruikt kunnen worden met botafwijkingen of om schedels te repareren die beschadigd zijn door een ongeluk of schedeltumor.

Sinds de operatie heeft de patient haar zicht volledig teruggekregen, heeft ze geen symptomen meer en is ze weer aan het werk. Het is volgens Dr. Verweij inmiddels bijna onzichtbaar dat ze ooit een operatie heeft gehad.