Nieuwe wet beschermt privacy van Brazilianen op het internet

Dinsdagavond werd in het Braziliaanse Lagerhuis voor de zogenaamde Marco Civil wet gestemd. Deze wet is de eerste wet in Brazilië die de rechten en plichten van internetgebruikers en providers vastlegt.

Uit de onthullingen van afgelopen zomer bleek onder meer dat Braziliaanse burgers, bedrijven en de president, Dilma Rouseff, op grote schaal afgeluisterd worden. In reactie daarop is dit wetsvoorstel, waar al drie jaar aan wordt gewerkt door burgers en commerciële partijen, versneld tot stand gekomen.

De wet bestaat uit drie belangrijke punten. Ten eerste wordt de privacy van gebruikers nu gewaarborgd, voornamelijk de geheimhouding van internetcommunicatie. Bedrijven konden tot nu toe persoonlijke informatie gebruiken en verkopen maar dat kan met de nieuwe wet niet meer.

Ten tweede zal Brazilië netneutraliteit moeten invoeren. Dat houdt in dat providers gelijke toegang moeten geven aan alle gebruikers zonder dat bepaalde onderdelen vertraagd of geblokkeerd worden. Ten derde vallen internationale bedrijven met deze wet onder de Braziliaanse wetgeving als het informatie over Braziliaanse burgers betreft; ook al bevindt de data zich buiten de eigen grenzen.

De regering was ook bezig met de plannen voor het aanleggen van een alternatieve trans-Atlantische kabel om zo te zorgen dat het internetverkeer niet meer via de Verenigde Staten hoeft te gaan maar dat plan lijkt van de baan te zijn.

De meeste Brazilianen zijn erg blij met het nieuwe voorstel. Volgens Pedro Ekman, van Intervozes, is dit op nationaal niveau de grootst denkbare overwinning. Het wetsvoorstel moet nu alleen nog door het Senaat goedgekeurd worden maar daarbij worden geen problemen verwacht.