Ontwerper Francois Veraart over de mogelijkheden van Photoshop voor 3D-printen


Tijdens het Converging Media Conference dat vandaag plaatsvindt in B. Amsterdam, staat de invloed van nieuwe media op bestaande verdienmodellen centraal. Wat kunnen Augmented Reality, Open Source content en gamification bijvoorbeeld betekenen voor verschillende mediabedrijven, instituties of kunstenaars?

In een perspresentatie toont Adobe een nieuwe dienst, waarmee de mogelijkheden van 3D-printen en ontwerpen voor creatieve professionals enorm worden vergroot. Een nieuwe versie van Photoshop stelt gebruikers namelijk in staat zelf 3D-designs te maken of bestaande 3D-modellen te verfijnen. Ton Frederiks, senior Solution Consultant bij Adobe Systems Benelux, toont samen met ontwerper Francois Veraart de mogelijkheden van deze nieuwe dienst in een korte demonstratie.

3D ontwerpen in Photoshop
‘Het gaat heel erg snel met 3D printen op dit moment,’ begint Frederiks zijn presentatie. ‘We zien bedrijven als de Hema 3D producten verkopen en hier in Amsterdam wordt zelfs een 3D grachtenpand geprint!’ Photoshop kan hierbij een uitstekend hulpmiddel zijn; het werkt makkelijk, betrouwbaar en is al een mainstream tool voor creatievelingen.

DSCN9141
In zijn demonstratie laat hij zien hoe makkelijk en gebruiksvriendelijk de nieuwe dienst van Photoshop werkt; een plat beeld verander je met een klik in een 3D-model, en vanuit photoshop hebben gebruikers bovendien de mogelijkheid om met verschillende materialen te werken.

Wil je jou model in plastic, zandsteen of zelfs zilver of goud ontwerpen? Photoshop past je ontwerp automatisch aan en berekent zelfs de kosten die je zou maken per materiaal! Om goedkoper uit te zijn kunnen ontwerpers met een kleine handeling het massief plastic of gouden model hol maken van binnen; het prijsverschil is groot!

Francois Veraart
Frederiks wordt vergezeld door de Nederlandse ontwerper Francois Veraart. De afgelopen twintig jaar werkte hij als illustrator in de reclamewereld en in de loop der jaren is hij steeds meer gebruik gaan maken van digitale technologieën in zijn designs. Recent is ook 3D een belangrijke rol gaan spelen in zijn ontwerpen; photoshop is voor hem een geschikte tool om hiermee te experimenteren. Hij stelt:

3D is complex, moeilijk en het vergt heel veel tijd. Photoshop biedt een makkelijke en snelle manier om hiermee om te leren gaan. Je tekent de contouren van een vaas in photoshop, en in enkele minuten heb je een 3D model.

Naast het ontwerpen en produceren van 3D objecten, vermengt Veraart de 3D techniek ook veelvuldig in zijn 2D ontwerpen. ‘De kracht van Photoshop is dat de verschillende lagen automatisch worden samengevoegd’, vertelt hij, dit maakt het ontwerpen een stuk makkelijker, en levert bovendien prachtige resultaten op zoals te zien is op de onderstaande afbeelding.

Francois Veraart - The Dolphin
De 3D-ontwerpen van Veraart bleven niet onopgemerkt bij Adobe; zijn 3D-raket die hij volledig met photoshop heeft ontworpen en vervolgens in zandsteen heeft uit laten printen fungeert nu als promotie materiaal voor de nieuwe 3D-print mogelijkheden van Photoshop.

De Toekomst van 3D-ontwerpen en produceren
Hoewel er al verschillende tools bestaan waarmee 3D-modellen kunnen worden ontworpen, is de lancering van Adobe’s nieuwe Photoshop update erg interessant omdat het zelf ontwerpen van 3D-modellen hiermee een stuk toegankelijker wordt voor het brede publiek. Dat is goed nieuws nu de populariteit van 3D printen steeds groter wordt en steeds meer consumenten een 3D printer aanschaffen!

5a773f7333036c5cf8e9c1109a044c70