Data-visualisatie: het internet als een metro-kaart

De meeste mensen stellen zich het internet voor als een web. Een connectie van data en ideeën verspreid over de wereld. Mark Graham en Stefano de Sabbata van het Oxford Internet Institute herzien deze metafoor echter met behulp van verschillende visualisaties. Dit keer hebben ze een metro-kaart van het internet gemaakt.

Elke stop op de kaart is een node (een plaats waar data wordt verstuurd en ontvangen zoals een Internet service provider) toebedeeld aan een land. Landen met meerdere nodes zijn door Graham en Sabbata samengevoegd tot één node. De data die ze hiervoor hebben gebruikt komt van cablemap.info.

The map aims to provide a global overview of the network, and a general sense of how information traverses our planet.

De kaart gebruikt ook symbolen om aan te geven dat sommige landen voorkomen op de Reporters Without Borders lijst van Enemies of the Internet. Hoe centraal een node op de kaart ligt geeft aan hoeveel macht een land heeft om het internet verkeer te controleren of monitoren en hoe vaak er storingen zijn.

De berekeningen achter de kaart houden ook rekening met de glasvezelkabels die verschillende contingenten verbinden. Senegal is bijvoorbeeld het derde meest centrale onderdeel van het globale netwerk omdat bijna alle Atlantische kabels uit Senegal komen. De Verenigde Staten en Groot Britannië liggen het meest centraal.

Volgens de makers betekent een centrale ligging goedkoper en sneller internet binnen een land maar neigen veel van deze landen ook naar surveillance zoals de NSA in de Verenigde Staten en de GCHQ in Groot-Britanië. “From this perspective, we also see the potential dark side of network centrality.

Een hoge resolutie van de kaart vind je hier.