VeiligheidNL ontwikkelt app die sporters helpt bij het herkennen van hoofd- en hersenletsel


‘Duizenden sporters lopen jaarlijks hersenletsel op,’ zo luidt een kop vandaag in het AD. Hersenschade door een sportongeval blijkt veel vaker voor te komen dan voorheen werd gedacht. Een nieuwe gratis app speelt hier op in en helpt om hoofd- en hersenletsel tijdens het sporten te signaleren.

De app, genaamd ‘Hoofdletsel Sport’ is ontwikkeld door Stichting VeiligheidNL en moet er voor zorgen dat er snel kan worden ingeschat hoe ernstig een letsel is, of het nog verantwoord is om te sporten en of het nodig is om medische hulp in te schakelen.

In de app wordt gebruik gemaakt van lijstjes en testjes die helpen om lichamelijke symptomen van hoofd- en hersenletsel te herkennen. Ook wordt door middel van de app het geheugen van de sporter met de juiste vragen gecontroleerd. De app geeft hierop adviezen en kan in uiterste gevallen zelfs automatisch bellen met hulpdiensten.

Schermafbeelding 2014-04-10 om 10.24.36
Niet voor niets is de applicatie ontwikkeld door VeiligheidNL (in samenwerking met NOCNSF, KNVB, Hersenstichting Nederland, KNHB, Vereniging voor Sportgeneeskunde en het Nederlandse Rode Kruis, en met behulp van financiering van Volksgezondheid, Welzijn en Sport), in totaal raken jaarlijks 76.000 sporters gewond aan het hoofd, waarvan er 14.000 op de spoedeisende hulp belanden. Risicovolle sporten zijn onder andere paardrijden, voetbal en wielrennen.

Met name lichte hoofd- en hersenletsels worden door sporters vaak onderschat of niet eens herkend. VeiligheidNL vertelt: “Als er niet snel, tijdig en op een juiste manier wordt gehandeld, kunnen sporters hun leven lang lichamelijke en psychische problemen houden.

De app help om dit te voorkomen en ons bewuster te maken van de mogelijke gevolgen. Nu maar hopen dat de app ook daadwerkelijk gebruikt zal worden door sporters of trainers, dat zal een hoop leed kunnen voorkomen. De Hoofdletsel Sport app voor iOS en Android is vanaf vandaag gratis te downloaden in de App store en via Google Play.

Schermafbeelding 2014-04-10 om 10.24.48