Zelf je eigen designer kleding 3D printen is nu mogelijk

Francis Bitonti heeft een jurk vormgegeven die online op maat gemaakt kan worden voor de drager. Vervolgens kan de jurk geprint worden met behulp van een Makerbot 3D-printer.

Bitonti heeft de de Bristle Dress, zoals de jurk is genoemd, samen met studenten vormgegeven tijdens een van de New Skins Workshop‘s van zijn studio. In deze workshop gaan studenten aan de slag met nieuwe design-technieken en experimenteren ze met digitale modellen en 3D-print technologieën. De Bristle Dress is de tweede jurk die tijdens een van deze workshops werd gemaakt; al eerder maaktne de deelnemers de Verlan Dress.

De Bristle Dress bestaat uit twee onderdelen – een bovenste gedeelte met een koraalachtig design van doorzichtige PLA-vezels – en een rokje gemaakt van flexibele vezels en nep-konijnenbont. Het 3D-model van de jurk is te downloaden via Thingiverse om zelf mee aan de slag te gaan. Je moet dan wel even geduld hebben want het bovenste gedeelte heeft ongeveer honderdzestig uur nodig om te printen en het onderste gedeelte 135 uur. Bitonti:

We wanted to make the body solidify into harder geometry, going from atmosphere to ice. We integrated a fur lining in their version to ease in the transition. The skirt can be secured by either gluing a hook and eye strip or industrial zipper down the back seam. We are starting to think a lot about design interfaces and questioning how much the public is willing to design.

De designer heeft al eerder 3D-geprinte mode gemaakt. Zo werkte hij vorig jaar samen met designer Michael Schmidt uit New York om een nylon jurk te maken voor danseres Dita von Teese.

Designer en model Ica Paru mocht als eerste de Bristle Dress dragen op een fotoshoot in Brooklyn. Onderstaande video biedt een behind-the-scenes van de fotoshoot terwijl Francis Bitonti meer vertelt over de jurk en zijn ervaring met 3D-printen.

w640-2 w640-3 w640-4