Wiskundigen maken app waarmee je twee keer zo snel je jetlag overwint

Onderzoekers van de University of Michigan en de Yale University hebben een iPhone app uitgebracht – gebaseerd op een nieuw wiskundig model – waarmee je twee keer zo snel van je jetlag af kunt zijn. Hiervoor typ je zowel je huidige locatie en bestemming in als het type licht waar je aan blootgesteld zou worden. Vervolgens wordt een op maat gemaakt schema gegenereerd met daarin de blootstelling aan licht die je interne klok het meest efficient zal herstellen.

Volgens Olivia Walch, PhD student van de University of Michigan en designer van de app, is dit momenteel de snelste manier om van je jetlag af te komen. Met Entrain – de naam van de app – heb je namelijk geen twaalf dagen meer nodig maar nog maar vier.

Entrainment” is de wetenschappelijke term voor het volledig aanpassen aan een nieuwe tijdzone, vandaar de naam van de app. Het wiskundige model is gebouwd door Daniel Forger, een biologische wiskundige die al jaren dagritmes bestudeerd. Het onderzoek werd afgelopen donderdag in het wetenschappelijke tijdschrift PLOS Computational Biology gepubliceerd; toen werd ook de Entrain app gelanceerd.

Volgens Forger lijken de schema’s die Entrain presenteert soms tegen je intuïtie in te gaan maar hij zegt dat je in dat geval je intuïtie moet negeren:

We’re trying to move the science beyond your grandmother’s advice of ‘wake up late’ or ‘avoid carbohydrates’ to something that can be rigorously tested. All I know is these schedules are optimal according to the mathematics.

Het model is gebaseerd op slaapdata uit onderzoeken uitgevoerd door Harvard en de University of Michigan en Forger heeft tien jaar besteed aan de uitwerking ervan. Van tevoren wist Forger niet wat hij moest verwachten van de schema’s. Het blijkt echter dat de beste remedie tegen een jetlag het geleidelijk aanpassen van licht van de zonsopgang en zonsondergang is.

At first I thought the schedules would be a mess, that they would tell people they need 500 watts at 5 ‘oclock and 1,000 watts at 5:10. But in fact, they just divide the day into a time when you get light and time when you should avoid light.

De tijd dat je jezelf moet blootstellen aan licht en licht juist moet vermijden, verspringt iedere dag een beetje – met tien minuten – net zolang tot je interne klok volledig gewend is aan de lokale situatie. Zelfs als je je niet aan het schema houdt dan kan de app je nog steeds helpen: Entrain maakt dan een herberekening en geeft je een nieuw advies.

Als je binnenkort op reis gaat en de onderzoekers wilt helpen dan kun je ervoor kiezen om aan het eind je data naar wetenschappers van de University of Michigan te versturen. Volgens Forger past het model binnen de bekende studies maar is het niet duidelijk of mensen zich buiten onderzoeken om hetzelfde gedragen. Zelf heeft hij de app succesvol gebruikt maar het is nu afwachten op resultaten van andere gebruikers.