Google’s modulaire smartphone zal vanaf januari al in de winkel liggen

Google’s modulaire smartphone is dichterbij dan werd verwacht. Tijdens een speciale ontwikkelaars-conferentie kondigde Google aan dat zijn zogenaamde Project Ara vanaf januari 2015 te koop zal zijn.

Project Ara is de naam voor de ontwikkeling van een smartphone die opgebouwd is uit verschillende losse ‘blokjes’. Ieder onderdeel heeft een eigen hardwaretaak, zoals de processor, de camera, het scherm of de speakers. Gebruikers kunnen hierdoor zelf hun ideale smartphone samenstellen.

Vergelijkbaar met Motorola’s Moto Maker customizer is Project Ara gebouwd rond een ‘Ara configurator tool, waarmee gebruikers aangepaste afbeeldingen en kleuren kunnen kiezen terwijl ze onderdelen van de telefoon selecteren. Daarnaast zullen er binnenkort ook 3D-geprinte texturen beschikbaar komen om het uiterlijk van de smartphone naar eigen wensen aan te passen.

Vanaf januari kun je voor slechts vijftig dollar een zogenaamde ‘Grey phone’ kopen. Dit toestel kan op zich zelf echter weinig en fungeert slechts als de basis van je nieuwe smartphone. Elk afzonderlijk onderdeel moet vervolgens los worden gekocht. Zo kunnen gebruikers voor een paar tientjes zelf een schermformaat, de opslagruimte of andere kleinere specifieke onderdelen kiezen.

ah2r4ehzhnjwbg8yyyzaGekozen onderdelen worden vervolgens geproduceerd door speciale 3D-printers die op dit moment nog in ontwikkeling zijn. Gebruikers kunnen zelf de onderdelen op hun Grey Phone schuiven, speciale magneten zorgen ervoor dat alle onderdelen vast blijven zitten.

Hiermee biedt Google een volledige customizable smartphone die voor geen gebruiker hetzelfde zal zijn. De een heeft misschien een voorkeur voor een felgekleurd uiterlijk met verschillende functionaliteiten, terwijl de andere tevreden is met een simpel uiterlijk en wat basis functies; het kan allemaal.

Een bijgaand voordeel van de nieuwe smartphone is dat wanneer er een onderdeel van de telefoon kapot zal gaan je niet meer je hele telefoon, maar slechts een klein onderdeel van het apparaat hoeft te vervangen! Een video van The Verge legt alles haarfijn uit: