Watch Your Privacy: deze app toont beveiligingscamera’s in jouw omgeving


Vandaag de dag kunnen we niet meer ongezien over straat lopen. In een recent onderzoek van Sargasso werd geschat dat we in Nederland worden omringd door zo’n miljoen camera’s. Dat is niet mis, en vaak zijn we er ons niet eens zo bewust van hoe we constant in beeld worden gebracht in de openbare ruimte.

En dan hebben we het nog niet eens over de Google Glass dragers die straks steeds vaker in het straatbeeld zullen verschijnen; overal om ons heen kunnen we zonder het te weten zomaar worden gefilmd. Niet alleen door overheidsinstanties of bedrijven, maar ook gewoon door de persoon tegenover je in de trein.

De Nederlandse nieuwe media kunstenaar Sander Veenhof draait de rollen om. Hij ontwikkelde een nieuwe applicatie waarmee beveiligingscamera’s kunnen worden ‘ontmaskerd,’ en hoewel dit zeer tegenstrijdig klinkt is de app geschikt voor, jawel: Google Glass! Zijn motto:

Google Glass a privacy problem? It can also be the solution for those worried about with privacy: buy a Google Glass!

De app, genaamd Watch Your Privacy is aangesloten op de augmented reality software Layar, eveneens van Nederlandse bodem. Gebruikers van de app zien door hun glass de normale omgeving, alleen is deze nu verreikt met aanduidingen op de grond in gebieden waar camera’s je eventueel aan het bespieden zijn. Dit gebeurt overigens niet erg subtiel; felgekleurde cirkels (rood, geel en groen) confronteren je met het gebrek aan privacy op straat.

Het klinkt vrij ironisch dat juist Google Glass – een nieuwe aanwezige camera op straat – fungeert als medium voor de app, maar Veenhof heeft hier goed over na gedacht. De geografische locaties van de gebruikers worden direct geüpload wanneer ze gebruik maken van de app. Iedere gebruiker van Watch Your Privacy wordt hierdoor ook zichtbaar voor andere gebruikers. Wil je dus kijken wie jou aan het bespieden, dan kan dat dus niet helemaal ongezien; voor wat hoort wat!

Al in het bezit van een glass en benieuwd? Eenmaal Layar gedownload kunnen gebruikers een QR-code op de website van Sander Veenhof scannen om gebruik maken van de applicatie.