Met deze wearable kan de impact van online advertising écht worden gemeten

Studenten van The Royal College of Art en Imperial College hebben samengewerkt aan de ontwikkeling van een 3D-geprinte wearable die in staat is verschillende biometrische data te verzamelen van zijn drager. Hiermee zou de interesse van de gebruiker kunnen worden gemeten tijdens het lezen en bekijken van online content.

De zogenaamde ‘Amoeba’ is een merkwaardige headset die enerzijds iets weg heeft van een bril maar vooral lijkt op een sierlijk masker. Het apparaat bevat verschillende ingebouwde sensoren waarmee biometrische data kan worden gemeten, zoals de ademhaling, pupilverwijding, de huidgeleiding. Gegevens die direct gerelateerd zijn aan het interesselevel van gebruikers.

Web

De software op het apparaat verzameld al deze gegevens en gebruikt de data om inzicht te krijgen in de interesse van de gebruiker. Wanneer een gebruiker online verschillende content bekijkt is het apparaat in staat in een versimpelde visuele samenvatting aan te geven in welke content de gebruiker meer of minder geïnteresseerd is.

Volgens de makers moet de Amoeba gebruikers helpen om makkelijker en intuïtiever door digitale data heen te navigeren: “Amoeba can help (…) by bringing only the most interesting stuff to the forefront, making sure we never miss out on the important stuff and saving us a lot of time and effort.”

Een andere mogelijke potentie van het apparaat is om te meten hoe advertenties en campagnes consumenten beïnvloeden; wekken ze interesse op of niet? Hierdoor kan inzicht worden gekregen in wat voor soort concepten effectief werken en welke juist niet. Het team vertelt:

“Amoeba reveals the true underlying changes in a user’s bio-data in order to get an honest and unbiased feedback to product developers and the industry.”

Klinkt als een innovatief concept waar Google Glass misschien nog wat van kan leren. Maar waar veel mensen al weigeren de ‘nerdy’ Google Glass te zullen gaan dragen sta je met de Amoeba al helemaal voor gek op straat.

Hoewel de makers hard lijken te hebben gezocht naar een hippe oplossing om verschillende biometrische gegevens te meten met één apparaat vraag ik me af of iemand de Amoeba werkelijk zou gaan dragen. Wat mij betreft een leuk stijlvol masker voor op een verkleed feestje, maar absoluut niet bestemt voor serieuze doeleinden. Wat vind jij?

Webw640