Nieuw gezondheidsplatform gebruikt genetische data om kans op ziektes te verkleinen

Afgelopen dinsdag werd de nieuwe startup BaseHealth gelanceerd. Het bedrijf tracht preventieve geneeskunde op een nieuwe manier te benaderen, door het samenvoegen van genomische data (informatie over de genen), medisch onderzoek en technologie op één platform.

Het bedrijf, dat een investering van $6.3 ontving van een groep investeerders, hoopt door een gepersonaliseerde en voorspellende aanpak patiënten te helpen gevaarlijke ziektes te herkennen zodat er tijdig en op de juiste manier kan worden gehandeld.

Het platform, genaamd Genophen, combineert de lifestyle data, genetische gegevens en medische dossiers om inzicht te krijgen in bepaalde risicofactoren. Genophen is op basis van genetische informatie in staat om meer dan veertig veelvoorkomende complexe ziektes te herkennen, waaronder diabetes, hart- en vaatziekten en borstkanker. De rest van de data fungeert als een soort ‘vermenigvuldigingseffect’, zo zou roken of een andere ongezonde gewoonte de kans op bepaalde ziektes vergroten.

De belangrijkste functie van het platform is echter het vermogen om patiënten te helpen om de kans op bepaalde ziektes – waar ze meer aanleg voor hebben – te verkleinen. Genophen vertelt wat de totale risicoverkleining zal zijn wanneer een gebruiker elk aspect van zijn leefstijl zou optimaliseren. Ook kan het systeem antwoord geven op ‘wat als’-vragen, zoals: wat als ik tien kilo zou afvallen?

159280018

Op dit moment kunnen patiënten hun persoonlijke informatie handmatige invullen terwijl ze werken aan hun gezondheid. Sommige aspecten kunnen bovendien automatisch worden toegevoegd door middel van een API integratie met Fitbit. Maar BaseHealth wilt meer, CTO Prakash Menon vertelt:

[We’re] trying to find a device for every risk factor we can think of. The easier and more accurate it is for patients to share their information with their doctors, the more effective the platform will be at reassessing their risk.

Een van de dingen waarmee BaseHealth zich onderscheidt van andere recente gepersonaliseerde geneeskunde startups, zoals 23andme, is dat het platform alleen toegankelijk is via een dokter. Een goede zaak, want wanneer het gaat om soms levensbedreigende ziektes is professionele begeleiding van groot belang.