Anti-Tinder probeert de ‘creepiness’ van online daten weg te nemen

Zou je een vriend eerder vertrouwen met het regelen van een data dan een website? Dat is de filosofie achter de nieuwe dating-app Hinge, die wordt gepromoot als een soort anti-Tinder. Hoewel het systeem van swipen hetzelfde is, is er een fundamenteel verschil: je kunt alleen gekoppeld worden aan vrienden van je Facebook vrienden (en eventueel tweede of derdegraads vrienden als je door de opties heen bent).

De slogan is dan ook simpel: “meet new people through friends”. Hinge – inmiddels populair in steden zoals Washington, New York, Boston, Chicago en San Francisco – werd gisteren gelanceerd in Los Angeles. Volgens de dienst heeft 99 procent van de gebruikers een opleiding afgerond, is negentig procent tussen de 23 en 36 jaar oud en heeft de gemiddelde gebruiker 36 vrienden op Hinge.

Hoewel de dienst pas in 2013 werd gelanceerd zijn er inmiddels al twee miljoen mensen gekoppeld en is de eerste verloving een feit. De oprichter Justin McLeod, vertelt dat Tinder nog niet bestond toen hij Hinge oprichtte maar dat het doel was om websites zoals OkCupid en Match.com onnodig te maken. Met Hinge ontmoet je namelijk dezelfde mensen die je zou ontmoeten op feestjes of etentjes van je vrienden; het enige wat Hinge doet is dit proces te versnellen.

screen1

screen2

De app is voornamelijk populair door de mond-tot-mond reclame want hoewel Hinge geen marketing heeft gedaan in Los Angeles staan er inmiddels al zes tot zevenduizend mensen op de wachtlijst. Het verschil met Tinder is bovendien dat je maar een aantal matches – tien tot vijftien – per dag krijgt te zien waardoor je minder snel door alle mogelijkheden heen bent. Daarnaast worden de matches gebaseerd op je Facebook likes en gedrag zodat je niet allerlei willekeurige koppelingen – zogenaamde rando’s – krijgt zoals bij Facebook. Een van de ontwikkelaars van het algoritme was voormalig data-wetenschapper bij de CIA: “he now makes love, not war”.

o-HINGE-570

Hinge is op dit moment alleen nog te downloaden in de Verenigde Staten maar wellicht dat ze binnenkort ook de oversteek maken naar Europa.