Hoewel alles mogelijk lijkt bij Google, zit de ontwikkeling van een jetpack er niet in

Van enorme Wifi-ballonnen en zelfrijdende auto’s tot een modulaire telefoon; voor tech-gigant Google lijkt geen product of dienst te hoog gegrepen, of toch wel..? Voor het geheimzinnige onderzoekslab van het bedrijf, Google X, blijkt toch niet elke ambitie werkelijkheid te kunnen worden, dat blijkt nu het bedrijf toch afziet van het ontwikkelen van een jetpack.

Het ontwikkelen van een veilige ‘raketrugzak’ bleek onhaalbaar te zijn voor het onderzoekslab. Dat vertelt Google X-hoofd Astro Teller die ook wel ‘Captain of Moonshots’ wordt genoemd: Hoofd hoog gegrepen ideeën. Zijn taak met Google X is om zoveel mogelijk hoog gegrepen ideeën serieus te behandelen.

De jetpack was één van deze ideeën. Het bedrijf wilde de vatbaarheid van een veilige, gebruiksvriendelijke jetpack onderzoeken, maar dit bleek echter lastiger dan gedacht. De ontwikkeling van een dergelijke raketrugzak zou niet praktisch genoeg zijn om door te zetten volgens het bedrijf. Teller vertelt:

Het probleem is dat het niet energie-efficiënt zou zijn. Ik zou daar niet mee kunnen leven, hij zou zo luid zijn als een motorfiets.

Naast het bedenken van hoog gegrepen ideeën, onderzoekt het bedrijf dus ook de vatbaarheid van dit soort ideeën; zouden de producten ook echt geschikt zijn om te ontwikkelen? De algemene regel voor X-projecten is dat ze zich moeten richten op problemen die miljoenen mensen ervaren. Het bedrijf wijst op basis hiervan jaarlijks zo’n honderd ideeën af.

Futuristische producten die wel zijn ontwikkeld door het geheimzinnige onderzoekslab van Google zijn onder meer zelfrijdende auto’s, Google Glass, Project Loon, en meer. De jetpack heeft het helaas niet zover geschopt, maar hoogstwaarschijnlijk komt Google X snel weer met een nieuw (net niet té -) hoog gegrepen, spectaculair idee.