Gaat Google straks ook zelf eigen auto’s ontwerpen?

Nu de software van de zelfrijdende auto van Google langzaam steeds meer vorm lijkt te krijgen komt de tech-gigant bij een volgend vraagstuk: gaan we het besturingssysteem uiteindelijk verkopen aan autofabrikanten of ontwerpen we zelf een auto?

Hoewel een zelfrijdende auto volgens projectmanager Chris Urmson waarschijnlijk nog wel zes jaar gaat duren, is het bedrijf al hard aan het nadenken over de manier waarop ze het systeem op de markt zullen gaan brengen. Volgens hem heeft Google nog niet besloten of het bedrijf een eigen auto gaat ontwerpen of dat het bedrijf zijn besturingssysteem beschikbaar zal maken voor autofabrikanten.

“There is a lot of debate internally about how automobiles can use this technology. There will be a time when a significant number of cars will carry Google technology” aldus Sebastian Thrun, leider van het project.

Volvo-self-driving-car

Momenteel gebruikt Google zijn systeem in een Lexus, maar Urmson sluit zeker niet uit dat het bedrijf zelf een auto zal gaan maken. Net als verschillende experts verwacht hij dat de eerste zelfrijdende auto rond 2020 op de markt zal komen. Langzaam wordt de technologie beter en beter. Ontwikkelaar Dmitri Dolgoc vertelt aan Recode:

In 2009, toen we begonnen, was alles waardeloos. Je kon een half uur programmeren op de parkeerplaats en het 300 procent beter maken. Dat is niet meer het geval, dus we moeten echt veel rondrijden en uitdagende situaties ontdekken.

Op dit moment rijden daarom wel 24 Google-auto’s elke dag op de weg om nieuwe wegen te scannen en om te leren gaan met verschillende verkeerssituaties. Uit eerdere berichten blijkt dat dit al aardig goed gaat; het systeem zou inmiddels in staat zijn om honderden objecten – van voetgangers en bussen tot stopborden en fietsers – tegelijkertijd te herkennen.

Hoewel er nog een lange weg te gaan is voordat de auto’s veilig genoeg zijn om op de markt te verschijnen, klinken de ontwikkelingen allemaal veelbelovend.