Migraine Buddy: meer inzicht in de oorzaken van jouw knallende koppijn

Migraine

Voor wie er nooit last van heeft is het nauwelijks voor te stellen, voor wie regelmatig een aanval moet ondergaan huivert bij voorbaat bij de gedachte: migraine. Niet zomaar een beetje hoofdpijn maar de misselijkmakende en soms volledig overheersende pijn die je volledig kan verlammen.

Zelf ben ik gezegend met het onvermogen tot hoofdpijn. Alcohol, te weinig slaap, vochtgebrek of andere redenen die bij sommige mensen tot klachten kunnen leiden hebben bij mij geen effect. Ik weet simpelweg niet wat hoofdpijn is. Maar in mijn omgeving heb ik regelmatig het verwoestende effect gezien van migraine, dus ik heb een beetje een idee hoe erg het kan zijn.

Helaas is migraine een aandoening waar nog maar weinig over bekend is. En dus is er ook nog geen simpele behandeling of pilletje voor. Proberen te voorkomen is dus vaak de enige mogelijkheid. Zeker omdat migraine zich soms “aankondigt” waardoor je preventieve maatregelen kunt nemen. Een van de manieren om meer inzage te krijgen in de oorzaken is het bijhouden van een hoofdpijndagboek. Zo kun je proberen te achterhalen welke factoren van invloed zijn op jouw migraine en dus hoe je er rekening mee kunt proberen te houden.

Het bedrijf Healtint is hier op ingesprongen en heeft een migraine buddy ontwikkelt. Met deze app kun je behoorlijk gedetailleerd bijhouden welke factoren een rol spelen bij een migraine aanval. Zo kun je bijhouden waar de pijn begon, vastleggen wat je je at en dronk (alcohol, cafeïne) hoelang een aanval duurde, of de migraine gerelateerd was aan menstruatie en wat je gedaan hebt om de pijn te verlichten. Daarnaast zorgt de app ook voor het vastleggen van je slaapgedrag en je beweging omdat deze factoren ook van invloed kunnen zijn.

Healtin_migraine_buddy_1

In Singapore, waar het Healtint gevestigd is, kun je zelfs de data delen met je huisarts. Voor de rest van de wereld is er de lite app die vooralsnog alleen op Android beschikbaar is.