Tilburg University gaat jonge ouders en hun baby’s jarenlang volgen met selftracker

Zijn relaties goed voor de mens? Dat vraagt de afdeling Sociale Psychologie van Tilburg University zich af en om daar meer inzicht in te krijgen willen onderzoekers de komende 3 jaar pasgeboren baby’s en hun ouders actief gaan analyseren met behulp van een smartband en speciale app.

Het is misschiern wel de meest bijzondere periode in een mensenleven: het krijgen van je eerste kind. Met het project ‘Verwachtend!’ wil Tilburg University in kaart brengen welke ontwikkelingen je kindje doormaakt op het gebied van hechte relaties, specifiek op het gebied van sociale steun.

baby

Om een goed beeld te krijgen bij deze ontwikkeling, wil de universiteit zowel kind als ouders gedurende 36 maanden volgen. De aanstaande ouders worden 6 weken voor de uitgerekende datum uitgerust met een speciale smartband, de kleine kroost wordt gedurende de testperiode gemeten door middel van geluidsopname via een app.

Elke 12 maanden worden ouders en kind vervolgens uitgenodigd om op de campus van Tilburg University een aantal opdrachten te doen.

We weten dat relaties heel belangrijk zijn voor de gezondheid en het welzijn van mensen, maar we weten nog weinig over de mechanismen die hier een rol bij spelen. We willen nu deze mechanismen in kaart brengen.

Voor het onderzoek maakt Tilburg University gebruik van de Angel smartband, de open-source activity tracker die nog steeds niet officieel is gelanceerd.

De universiteit zoekt heteroseksuele koppels in de leeftijd van 25-40 jaar die binnenkort hun eerste kindje verwachten. Ken je of ben je zo’n stel, kun je terecht op de Facebook-pagina die het project heeft ingericht.

Daar vind je ook meer informatie, inclusief de brochure met meer achtergrondinformatie over het project.