NSA bouwde uitgebreide zoekmachine voor privégegevens

De National Security Agency (NSA) verzamelde niet alleen op grote schaal data van onwetende mensen, het deelde die data ook met andere Amerikaanse overheidsinstanties via een uitgebreide zoekmachine.

Volgens een verslag in The Intercept deelde de NSA een dataset van maar liefst 850 miljard records met bijna 24 overheidsinstanties in de Verenigde Staten. Deze dataset bevat meer dan 30 verschillende soorten data, van telefoongesprekken en faxen tot locaties van mobieltjes en chatgesprekken.

Om die data een beetje doorzoekbaar te maken, ontwikkelde de NSA hun eigen zoekmachine: ICREACH, kort voor Intelligence Communicate Reach, waarbij ook de FBI en DEA betrokken waren.

architecture

The Intercept baseert hun verhaal op een aantal geclassificeerde documenten, gelekt door Edward Snowden.

ICREACH werd ontwikkeld om diverse instanties te laten zoeken naar specieke informatie, zoals een bepaald telefoonnummer. De database kan in zo’n geval een lijst met gebelde nummers teruggeven over een bepaalde tijdspanne.

Hoewel 850 miljard records al enorm klinkt, benadrukt The Intercept dat ICREACH niet kan zoeken in die ándere database, de ‘215 database’. In deze database zijn alle telefoongesprekken en metadata te vinden die de NSA opslaat in de naam van sectie 215 van de Patriot Act, dus wanneer men terrorisme vermoedt.

ICreach_v15

Meer over ICREACH en de tentakels van de NSA in het artikel van The Intercept.