Google’s zelfrijdende auto verzamelt bijna 1GB aan data per seconde

Ken je ze nog, de social media filmpjes waarin op tamelijk overtuigende wijze werd duidelijk gemaakt hoeveel bits en bytes aan data mensen dagelijks uploaden naar YouTube? Het zijn aantallen die in het niet vallen als de eerste zelf rijdende auto’s straks op de weg rijden. Volgens ingewijden verzamelt Google zelf rijdende voertuig op dit moment een lieve 750 MB aan data per seconde.

De auto’s van Google functioneren op basis van een geavanceerd operating systeem dat real time een analyse maakt van zijn omgeving en daarbij elk element vast legt dat het onderweg tegen komt. Dan heb je het al snel over enorme hoeveelheden gigabytes per uur.

Met alle informatie, bijvoorbeeld over ander voertuigen op de weg, maar ook over zoiets simpels als een putdeksel in de weg, berekent het systeem real time de meest veilige verkeersinschatting. Wanneer iemand plot oversteekt grijpt het systeem direct in, en remt de auto.

Hoe groot de revolutie van zelf rijdende auto’s feitelijk is, wordt mooi duidelijk in onderstaande video van een blinde man die voor het eerst zelfstandig in een auto rijdt: