Elk nadeel heb z’n voordeel – ook in de technologie

We kennen de uitspraak ‘Elk nadeel heb z’n voordeel’ natuurlijk vooral van Johan Cruijff. Wat er op het voetbalveld ook gebeurt, Cruijff is in staat om er een voordeel in te zien. Ook als anderen een nadeel zien, zoals wanneer iemand een rode kaart krijgt… Dit zelfde probeer ik vandaag ook te doen, maar dan in de technologie van vandaag. Een klein denkexperiment.

Smartwatches een gevaar op de weg
Afgelopen week werd bekend dat twee Britse verkeersveiligheidsorganisaties aan de bel trokken. Smartwatches zorgen voor meer gevaar op de weg, zeiden ze. En: de fabrikanten van smartwatches zouden meer moeten doen om mensen op dat gevaar te wijzen.

Volgens de Britten kan de smartwatch afleiden van het verkeer en is deze daarom gevaarlijk. Is dit echter wel zo?

De meeste smartwatches werken bijna alleen goed als je ook een smartphone hebt. Als we er dus van uitgaan dat mensen toch al een smartphone hebben, krijgen ze sowieso berichtjes binnen. Volgens de Britse organisaties negeren mensen deze berichten dus, maar kijken ze wel als hun smartwatch trilt, piept of lichtgeeft!

De andere kant van het verhaal
Een andere reden die me doet twijfelen aan de gevaren van een smartwatch in het verkeer is dat de watch aan je pols zit. Dit kun je gewoon zo houden tijdens het rijden of fietsen. In zeker zin wordt het dus juist veiliger: je hand blijft aan het stuur terwijl je kijkt of de mail die je binnenkrijgt belangrijk is of niet… Had ik al ‘elk nadeel heeft z’n voordeel’ gezegd?

Overdrijven is ook een vak
Natuurlijk is het belangrijk om bij nieuwe technologieën op te letten dat er geen gevaarlijke neveneffecten optreden. Overdrijven is echter ook een vak. Uiteindelijk gaat het met de smartphones meestal ook goed, omdat men slim genoeg is om de focus op de weg te houden. Dus volgens mij zal het wel meevallen met de genoemde gevaren.

Het is overigens pas écht gevaarlijk om de Oculus Rift in het verkeer te gebruiken.