European Maker Faire van start in Rome

Morgen start in Rome de European Maker Faire: Een beurs gewijd aan innovatie, creativiteit en ondernemersgeest. De maker community is hot hier in Rome, blijkens de afgeladen zaal met internationale pers bij de opening conference vanochtend. Het is een energieke mengeling van startups, gerenommeerde uitvinders, hobbyisten, kinderen en volwassenen. Met allemaal één droom voor ogen: De wereld veranderen met een zelf gebouwde uitvinding.

Voor het event hebben zich meer dan 600 DIY projecten uit 30 verschillende landen aangemeld, die op de 70.000 m2 grote beursvloer de kans krijgen om hun uitvinding te demonstreren. Er zijn drones, 3D printers, food printers, wearables, robots en uitvindingen waar nog geen naam voor is uitgevonden. Vanuit Nederland is onder meer DUS Architecten aanwezig, de bouwers van het eerste 3D geprinte grachtenpand.

Behalve professionals en hobbyisten, zijn er ook 25 middelbare scholieren op de beursvloer te vinden die meededen aan een wedstrijd die Maker Faire uitschreef op middelbare scholen in heel Italië. De focus op jong talent is inherent aan het Maker fenomeen, omdat het voor jonge kinderen steeds belangrijker wordt te kunnen programmeren en engineeren. President Obama organiseerde afgelopen jaar niet voor niets de eerste Maker Faire op en om het Witte Huis.

Tijdens de opening conference deze ochtend krijgen we een klein voorproefje van wat er momenteel allemaal al mogelijk is. Zo neemt Samantha Cristoforetti volgende maand de eerste 3D printer mee de ruimte in. Op 23 november vertrekt de vrouwelijke astronaut voor haar eerste ruimtemissie van 6 maanden naar een internationaal spacestation, waar de 3D printer getest zal worden voor het maken van onderdelen die nodig zijn om allerhande reparaties uit te voeren.

Samantha_Cristoforetti_parabolic_flight_training

Een cardioloog laat zien hoe een 3D geprint hart er voor zorgt dat hij zeer compexe hartoperaties nu beter kan uitvoeren, omdat hij zonder de patiënt open te snijden een aanvalsplan kan opstellen. Met een nog geavanceerdere variant van de 3D printer kan op dit moment al biometrisch oor worden gemaakt dat zelf kan luisteren, en een andere startup verdiept zich in het 3D printen van fruit.

Intel, hoofdsponsor van het evenement, kondigde vorig jaar de Galileo aan tijdens de Europese Maker Faire. Met het moederbord kan iedereen zelf hun eigen robotica en computergestuurde devices ontwikkelen. Om het apparaat te testen verspreidde Intel afgelopen jaar al 50.000 Galileo’s aan studenten en scholieren. Tijdens een demonstratie laat één van die studenten zien hoe hij een robotober ontwikkelde die in staat is om drankjes te serveren aan gasten die via een app hun drankjes bestellen.

Gisteren werd bekend dat Intel’s microcomputer Edison nu ook te koop is in Nederland. Voor een schappelijke prijs van €40 kunnen mensen dus nu hun eigen robotica of smartware ontwikkelen. In een demo zien we hoe de Bluetooth functionaliteiten van de Edison onder meer gebruikt zijn voor het hacken van een BMW motor: Dankzij de Edison worden de actuele parameters van de motor doorgestuurd naar een headset in de helm van de coureur. Zo kan de bestuurder vragen om het brandstofpijl, en rekent de software uit of je op die hoeveelheid je volgende bestemming wel kunt bereiken.

Vanaf morgen is de beurs open voor het grote publiek, en zullen we live verslag doen van de meest innovatieve uitvindingen hier in Rome.