Universele betaalpas Plastc wil het antwoord zijn op je overvolle portemonnee

Plastc, een nieuwe universele betaalpas, wil het ultieme antwoord zijn op je volle portemonnee. Op de slimme betaalpas kun je al je betaalpassen en spaarkaarten kwijt, zonder ze individueel bij je te hoeven dragen.

Een slimme betaalpas waar je via een app, je smartphone en een Bluetooth-connectie allerlei andere betaalpassen op kan dupliceren, zodat je nog maar één universele pas nodig hebt. Dat klinkt bekend in de oren?

Dat zou kunnen, maar we praten hier niet over Coin, de betaaldienst die iets minder dan een jaar geleden zijn universele betaalpas aankondigde.

Coin liep echter tegen wat uitdagingen aan op het gebied van productie en moest hun lancering dus uitstellen tot het voorjaar van 2015, ruimte genoeg voor een concurrent om ze de pas af te snijden, zou je denken.

Dat dachten de bedenkers van Plastc in ieder geval wel en dus komt het bedrijf met eenzelfde dienst. De zwarte betaalpas heeft de mogelijkheid om 20 verschillende betaalpassen op te slaan, die je door middel van een klein (e-inkt) touchscreen kan opzoeken.

Wanneer de betaalpas kwijtraakt is het via de app mogelijk om hem direct te wissen. Diezelfde app zorgt ook voor de beveiliging van je betaalgegevens: met een pin en gezichtsherkenning wordt je gevoelige informatie afgeschermd.

Daarmee lijken je gegevens goed afgeschermd, maar er zijn reden tot vraagtekens. Zo is er de afweging die Coin heeft gemaakt om een extra chip op de betaalpas te plaatsen voor encryptie. En dan is er nog de aanhoudende discussie over veiligheid van data die via Bluetooth wordt verzonden, in vergelijking tot bijvoorbeeld NFC.

platc_card_betaalpas2

Hoe dan ook zij beide teams voorlopig nog niet op het veld. De vraag is wie de pas er het meeste in heeft zitten en als eerste zijn product kan lanceren.