Exponentiële Organisaties: hoe te overleven door 10 keer sneller, beter en goedkoper te zijn

Per vandaag is dan eindelijk het boek Exponential Organizations verkrijgbaar. Ruim twee jaar is gewerkt aan het eerste boek dat door Singularity University Press wordt uitgeven en de Nederlander Yuri van Geest was een van de vier personen die een bijdrage aan dit boek heeft geleverd.

Het boek is een logisch vervolg op boeken als “Abundance” (Overvloed) van de invloedrijke denker en schrijver Peter Diamandis die eveneens meewerkte aan deze publicatie en de ideeën die al een aantal jaar vanuit Singulartiy University over ons uitgestort worden en steeds vaker in het maatschappelijk debat naar boven komen zoals recent de discussie over de eventuele bedreigingen of kansen van robotisering voor de Nederlandse samenleving.

De belangrijkste boodschap die de mannen achter Exponential Organizations willen meegeven is dat de wereld sneller verandert dan veel organisaties aankunnen. Er is sprake van een andere dynamiek en een ander speelveld en dus gelden er andere wetten. In talloze cases wordt duidelijk gemaakt dat veel bestaande organisaties al verdwenen zijn of binnen afzienbare tijd zullen verdwijnen omdat ze simpelweg niet inspelen op de kenmerken van de huidige, digitale economie waarin het niet langer draait om schaarste en economy of scale maar om toegang in plaats van bezit, om democratisering en natuurlijk om de exponentiële versnelling van ontwikkelingen dankzij digitalisering.

Kortgezegd, om te overleven moet je als organisatie 10 keer sneller, beter en goedkoper zijn dan de rest wil je kans maken om over een aantal jaren nog te bestaan. Dankzij deze cases wordt inzichtelijk gemaakt waarom grote bedrijven als Iridium, Eastman Kodak en Nokia zomaar konden verdwijnen en vooral ook hoe je als bestaande organisatie kunt proberen dit te voorkomen.

Dat laatste is natuurlijk het belangrijkste voor de schrijvers. Aan de hand van analyses komen ze tot een tiental kenmerken van een eXo, een Exponentiële Organisatie, waarvan “Massive Transformative Purpose” (MTP) de belangrijkste is. Exponentiële Organisaties hebben grote aspiraties. Deze organisaties gaan niet voor klein bier maar willen vrijwel onhaalbaar grote doelen bereiken met een impact op heel veel mensen. En dat dit al gebeurt blijkt wordt bijvoorbeeld geïllustreerd door de vele Grand Challenges waar via XPRIZE aan wordt gewerkt.

Naast de MTP zien de samenstellers van het boek ook nog twee andere categorieën: IDEAS en SCALE.

IDEAS bestaan uit:
•    Interfaces
•    Dashboards
•    Experimentation
•    Autonomy
•    Social Technologies

En SCALE wordt gevormd door de elementen:
•    Staff on Demand
•    Community & Crowd
•    Algorithms
•    Leveraged Assets
•    Engagement

Uiteraard wordt op al deze elementen diep ingegaan, maar dat is stof waarvoor beter het boek kan worden aangeschaft. Binnenkort meer over Exponentiële Organisaties in een interview met Yuri van Geest.