Toepassing van grafeen kan zorgen voor sterk verbeterde accuduur

Een toepassing van grafeen op een lithium-ion accu kan er voor zorgen dat de accuduur met maar liefst 25 procent toeneemt. Dat stellen onderzoekers van het Italian Instituut of Technology in een nieuwe publicatie.

Grafeen komt de afgelopen jaren steeds vaker bovendrijven als nieuw wondermiddel. Zo maakt het de hardware van Samsung buigbaar en kan het microprocessors laten werken op licht in plaats van electriciteit. Sinds de ontdekking in 2004 wordt grafeen steeds vaker gebruikt in technologische innovaties.

In eerdere experimenten maakte men vaak gebruik van een bewerkte variant van grafeen, waar de Italiaanse onderzoekers nu gebruik maken van een pure laag grafeen. Hierdoor neemt de kracht van geleiding niet af en blijft het materiaal optimaal in gebruik.

Belangrijkste uitkomst blijkt dat de verrijking van een standaard lithium-ion accu met de laag grafeen er voor zorgt dat de accuduur met 25 procent werd verlengd. Daarbij moet wel gezegd worden dat de onderzoekers de batterij niet ‘in het wild’ hebben getest.

Het is dus nog even de vraag of we de superbatterijen binnenkort al in het echt kunnen bewonderen. Op zoek naar een stopcontact dan maar…