Haptisch hologram maakt het mogelijk om objecten in Virtual Reality te voelen

Zien is geloven, maar het toevoegen van gevoel aan virtual reality zal de ervaring onmiskenbaar verrijken. Een nieuwe technologie maakt zogenaamde haptische hologrammen, waardoor virtuele objecten ineens heel erg tastbaar worden.

Het klinkt als een tegenstrijdige ontwikkeling: een techniek die er voor zorgt dat virtuele werelden tastbaar worden in onze fysieke realiteit. Toch is het minder gek dan je misschien zou denken: doktoren kunnen daadwerkelijk voelen wat zij in VR zien of tijdens een bezoek aan een museum mag je nu wel je handen op dat beeldhouwwerk leggen.

Onderzoekers aan de Universiteit van Bristol hebben de afgelopen jaren onderzoek gedaan naar manieren om via geluidsgolven objecten tastbaar te maken. Via hun UltraHaptics-onderzoek kwam het team uiteindelijk bij een concept waarbij hoge frequentie geluidsgolven tegen de huid komen en daarmee ‘gevoel’ simuleren.

Op het moment is het team nog niet veel verder gekomen dan het tastbaar maken van simpele vormen als ronde ballen en pyramides. Hoewel het detail qua gevoel nog wat achterblijft, is het volgens de onderzoekers geen onmogelijke opgaaf om de ‘resolutie’ van de speakers te verhogen. Daarnaast hoeven het geen perfecte vormen te zijn: de hersenen vullen zicht en gevoel gezamenlijk aan op basis van de informatie die er beschikbaar is.

Het onderzoeksteam is intussen al door diverse commerciële partijen benaderd. Morgen presenteert het team hun bevindingen tijdens SIGGRAPH in China.