Samsung wil binnen 5 jaar alle hardware klaar hebben voor The Internet of Things

De mogelijkheden van het Internet of Things (IoT) zijn eindeloos, zolang de technologische infrastructuur open blijft en alle leveranciers beter samenwerken. Bovendien moet de mens altijd centraal staan. Met die boodschap hield BK Yoon, CEO van Samsung Electronics, de openingstoespraak van elektronicabeurs CES vannacht in Las Vegas.

Het Internet of Things kan onze maatschappij, economie en de manier waarop wij leven veranderen. De technologiesector heeft de plicht om onderling en met andere onderdelen van de maatschappij op te trekken om de belofte van IoT waar te maken. Daarbij gaat het niet om apparaten, maar om de mensen die deze gebruiken. Het Internet of Things moet zich telkens aanpassen aan de veranderende mens.

Samsung kondigde aan vol in te zetten op IoT. Vanaf 2017 zijn alle televisies van de fabrikant klaar voor IoT en binnen vijf jaar geldt dat voor alle hardware die Samsung aanbiedt. Bovendien investeert het bedrijf komend jaar meer dan $100 miljoen in de gemeenschap van IoT-ontwikkelaars. Dit zal de beschikbaarheid van IoT-apparaten in de markt versnellen.

Omdat connected devices veel meer energie gebruiken, wees Samsung ook op de noodzaak om apparatuur in de toekomst kleiner en zuiniger te maken. Samsung werkt zelf aan een aantal compacte chips die speciaal ontworpen zijn voor wearables en mobiele apparatuur en daardoor stukken compacter en zuiniger werken. Ook ontwikkelde het bedrijf een aantal slimme sensoren die zó precies werken dat ze de kleinste bewegingen van de gebruikers direct herkennen.

Volgens CEO Yoon leverde Samsung in 2014 meer dan 665 miljoen producten. Het is de bedoeling dat dit aantal in 2015 verder toeneemt, ook omdat steeds meer van deze apparatuur onderling gaat samenwerken met elkaar dankzij IoT.

Vorig jaar nam Samsung het smart home bedrijf SmartThings over. CEO Alex Hawksinon onderschreef in Las Vegas Samsung’s pleidooi voor meer connected devices in de nabije toekomst:

Als we van IoT een succes willen maken, moet het open zijn. Elk apparaat, van welk platform dan ook, moet met elk ander apparaat kunnen verbinden en communiceren.

Ook Samsung is groot voorstander van meer samenwerking tussen technologiepartners onderling. Pas als ondernemingen uit alle sectoren van de maatschappij het Internet of Things omarmen en gezamenlijk toepassingen ontwikkelen, zal IoT succesvol van de grond komen. Dat betekent samen bouwen aan de technische infrastructuur en samen bouwen aan innovatieve diensten waar de consument echt wat aan heeft. Yoon:

De voordelen van het Internet of Things behaal je niet als één bedrijf of als één sector. Ondernemingen van diverse pluimage moeten de handen ineen slaan. Pas als we samenwerken kunnen we het leven van mensen ermee verbeteren.

ces-2015-banner-eventwall