Doorbraak: Schotse onderzoekers vertragen de snelheid van het licht

Een team van Schotse onderzoekers heeft een methode gevonden om de lichtsnelheid te beïnvloeden. Tijdens een test met fotonen wisten zij de snelheid te vertragen, zo meldt de BBC.

Licht is een elektromagnetische straling en bestaat uit allerlei losse deeltjes. Deze losse lichtdeeltjes worden fotonen genoemd. De onderzoekers stuurden fotonen door een speciaal masker waardoor de fotonen van vorm veranderden en de lichtsnelheid daalde.

Zelfs wanneer de fotonen weer terug werden gestuurd in de vrije ruimte bleef de snelheid lager dan normaal. Met dit experiment tonen de onderzoekers aan dat de wetenschap zijn kijk op het licht moet aanpassen.

_80469806_photonrace

De onderzoekers zijn leden van de Scottish Universities Physics Alliance en zij hebben de resultaten van het experiment inmiddels gepubliceerd in het tijdschrift Science Express.

Het experiment baart opzien omdat de snelheid van het licht werd gezien als een niet te beïnvloeden factor. Het licht verplaatst zich met 186.282 mijl per seconde in de vrij ruimte.

De snelheid van het licht kon wel worden aangepast door het licht door glas of water te laten schijnen, maar zodra het licht weer in de vrije ruimte kwam nam het zijn normale snelheid weer aan.

Fotonen race

De onderzoekers zijn tweeënhalf jaar geleden gestart met het experiment om de snelheid van lichtdeeltjes te vertragen. In een laboratorium in de Universiteit van Glasgow bouwden de onderzoekers een soort ‘renbaan’ voor fotonen.

Vervolgens lieten ze twee fotonen tegen elkaar ‘racen’, waarbij de ene foton in de normale staat werd gelaten en de andere foton door een bepaald masker werd gestuurd.

Zoals gezegd veranderde de vorm en de snelheid van de foton die door het masker werd gestuurd. Dr. Romero, één van de onderzoekers, zegt het volgende over het experiment:

Nadat de foton door het masker was gestuurd werd het gelanceerd in een soort racebaan van een meter lang. Vervolgens namen we de tijd om te kijken hoe veel verschil er tussen de fotonen zat. Op basis van de ‘wedstrijd’ hebben we het verschil kunnen aantonen.

Als er geen tijdsverschil tussen de fotonen was geweest dan was het experiment mislukt, maar tot tevredenheid van de onderzoekers eindigde de vervormde foton als tweede.

Het tijdsverschil is overigens minimaal, slechts een paar miljoensten van een meter, maar voldoende om aan te tonen dat het licht vertraagd kan worden in de vrije ruimte.

Hoe het werkt

Om uit te leggen hoe het experiment werkt hebben de onderzoekers het gedrag van een lichtbundel vergeleken met een team fietsers. Een team fietsers kan een constante snelheid hanteren, terwijl een individuele fietser zijn eigen snelheid zal aanhouden.

Hetzelfde geldt voor een lichtbundel, die verschillende snelheden heeft. In deze redenering is de groep fietsers de lichtbundel en is elke wielrenner een individueel foton met een eigen snelheid.

46e Tirreno Adriatico 2011 - ploegentijdrit