Amerikaanse overheid dwong Google om digitale gegevens van WikiLeaks over te dragen

Google heeft bijna drie jaar geleden e-mails en andere digitale gegevens van drie WikiLeaks medewerkers overgedragen aan de overheid van de Verenigde Staten, zo bericht The guardian.

Google heeft deze gegevens in 2012 overgedragen op basis van een geheim huiszoekingsbevel uitgevaardigd door een federale rechter.

WikiLeaks heeft in een brief, geschreven door advocaat Michael Ratner, aan Google laten weten ‘verbaasd en verontrust’ te zijn.

Ratner heeft Google gevraagd om alle overgedragen gegevens in te mogen zien en waarom het bedrijf niets tegen het bevel heeft ondernomen. Ook wil Ratner weten of er nog meer gegevens zijn die overgedragen gaan worden.

Privégegevens

Op kerstavond 2014 heeft Google pas aan WikiLeaks laten weten dat zij gegevens van drie WikiLeaks medewerkers hebben overgedragen aan de overheid. Volgens Google mochten zij dit niet eerder bekend maken van de rechter. Het gaat om het hoofd van de onderzoeksafdeling Sarah Harrison, woordvoerster Kristinn Hrafnsson en redacteur Joseph Farrell.

Schermafbeelding 2015-01-26 om 11.53.21

De rechtbank eiste dat Google alle gegevens over de drie medewerkers zou overhandigen. Van ontvangen en verzonden e-mails tot verwijderde berichten en van online activiteiten tot betaalgegevens.

Knowing that the FBI read the words I wrote to console my mother over a death in the family makes me feel sick Harrison is geschrokken dat haar privégegevens zijn ingezien door de overheid zonder haar medeweten. “Knowing that the FBI read the words I wrote to console my mother over a death in the family makes me feel sick”, aldus Harrison tegen The Guardian.

Google wil niet veel kwijt over de zaak, maar een woordvoerder laat wel weten dat zij de wet volgen als daar om gevraagd wordt. “Als we een dagvaarding of gerechtelijk bevel ontvangen, dan controleren we of zij aan de wet voldoen. Als dit niet zo is kunnen we bezwaar maken, anders niet.”

Cablegate

Het is niet duidelijk waarom Google de gegevens moest overdragen aan de overheid, maar vermoedelijk heeft het te maken met het onderzoek naar de bekende ‘cablegate’. In 2010 maakte WikiLeaks 250.000 geheime diplomatieke telegrammen (cables) openbaar in het kader van gerechtigheid.