Britse overheid voert wet in tegen ‘revenge porn’

In navolging van de Verenigde Staten voert ook de Britse overheid een wet in tegen zogenaamde ‘revenge porn’. Personen die pikante kiekjes of video’s van een ander op het web zetten riskeren hierdoor een gevangenisstraf tot 2 jaar.

Steeds vaker verschijnen er naaktfoto’s of pikante video’s van personen op het web zonder dat zij dat willen. Om deze trend tegen te gaan voert de Britse overheid een wet in tegen ‘revenge porn’. Hiermee volgt het Verenigd Koninkrijk het voorbeeld van diverse staten in de VS.

De wet, die ingevoerd zal worden in Engeland en Wales, zal betrekking hebben op het plaatsen van pikant beeldmateriaal op sociale media platformen als Twitter en Facebook. Ook op populaire diensten als WhatsApp en Snapchat is het uitwisselen van dergelijke beelden strafbaar.

De rechtbank definieert de beelden als volgt:

Photographs or films which show people engaged in sexual activity or depicted in a sexual way or with their genitals exposed, where what is shown would not usually be seen in public.

De wet moet uitsluiten dat personen schade wordt toegebracht als gevolg van het delen van pikanten beelden.

‘Revenge porn’ groot probleem

Eén van de redenen dat de wet wordt ingevoerd is omdat voormalig slachtoffers van ‘revenge porn’ de foto’s moeilijk konden verwijderen. Veel websites worden buiten het Verenigd Koninkrijk gehost, waardoor verzoeken om de foto’s te verwijderen vaak worden genegeerd. Sterker nog, diverse malen bleek een dergelijk verzoek juist averechts te werken.

Volgens acht politieteams in Engeland en Wales zijn er tussen 1 januari 2014 en 1 juli 2014 maar liefst 149 aanklachten ingediend tegen ‘revenge porn’. We mogen er hierbij vanuit gaan dat dit slechts het topje van de ijsberg is, aangezien slachtoffers wegens schaamte geen aangifte durven te doen.

In slechts zes gevallen heeft de politie kunnen ingrijpen, maar dankzij de nieuwe wet zal de politie meer voor slachtoffers kunnen betekenen. In het merendeel van de gevallen zijn vrouwen het slachtoffer.

Naast Engeland en Wales overwegen ook Noord-Ierland en Schotland een dergelijke wet in te voeren.