‘Slimme’ insuline moet bloedprikken overbodig maken

Er lijkt een revolutie aanstaande in de manier waarop diabetes kan worden gecontroleerd. Onderzoekers hebben met succes diverse testen uitgevoerd op muizen met ‘slimme’ insuline, zo meldt een studie in Proceedings of the National Academy of Sciences.

De slimme insuline moet ervoor zorgen dat het bloedprikken overbodig wordt. Volgens de onderzoekers zal de insuline in het lichaam zitten, maar alleen gaan werken als de bloedsuikerspiegel te hoog wordt. Dit houdt in dat de insuline zelf het bloedsuikergehalte gaat regelen. Nu de testen op muizen met succes zijn afgerond zullen de onderzoekers gaan beginnen met testen op mensen, zo meldt BBC.

Gevaar van insuline spuiten

Het idee voor de slimme insuline is ontstaan omdat diabetici meerdere keren per dag bloed moeten prikken om hun bloedsuikergehalte te meten. Patiënten met type-1 diabetes spuiten iedere dag insuline om hun bloedsuikerspiegel niet te hoog op te laten lopen. De keerzijde daarvan is dat het bloedsuikerspiegel ook te laag kan worden, waardoor zij veroordeelt zijn tot het meerdere keren bloedprikken op een dag om het bloedsuikergehalte te meten.

Daniel Anderson, een moleculair geneticus aan de Harvard–MIT Division of Health Sciences and Technology, zegt het volgende over de gevaren van insuline spuiten:

Insuline is een ontzettend belangrijk medicijn voor diabetici, maar het kan ook erg gevaarlijk zijn. Het werkt goed om het bloedsuikerspiegel te controleren, maar voor zieke mensen is het erg moeilijk om de juiste hoeveelheid te bepalen. Slimme insuline moet dit probleem oplossen zodat niemand nog gevaar loopt dankzij het spuiten van insuline.

Volgens Anderson zullen de moleculen hun werk gaan doen als het bloedsuikergehalte te laag of te hoog is. Is het bloedsuikergehalte op niveau, dan zal de insuline niet doen.

Hoe werkt slimme insuline?

De onderzoekers hebben de insuline chemisch aangepast door zuur in te brengen in de moleculen. Hierdoor bindt de insuline zich aan de suiker in het bloed, iets wat insuline normaal niet doet, en kan het zelf het bloedsuikergehalte controleren.

Slim insuline controleert zelf het bloedsuikergehalte Ondanks het feit dat de onderzoekers niet precies weten hoe slimme insuline werkt, hebben ze het wel voor elkaar gekregen om moleculen te ontwikkelen die het bloedsuikergehalte controleren. Zo hebben zij het bloedsuikergehalte van muizen in de gaten gehouden tijdens het voeren en hebben zij gezien dat de insuline uit zichzelf het bloedsuikergehalte controleerde.

Het is niet de eerste keer deze week dat we goed nieuws hebben voor de diabetici onder ons. Eerder deze week werd al bekend dat ook de Apple Watch een dergelijke ondersteuning gaat bieden voor diabetici. Daarnaast zijn er nog diverse andere initiatieven die het bloedprikken willen verbannen naar het verleden.