Autodesk lanceert een open source 3D printer

Autodesk, het bedrijf achter het populaire 3D animatie programma Maya, maakt haar eerste uitstapje naar hardware. Het bedrijf heeft een open source 3D printer gelanceerd.

We hoeven niet gelijk allemaal naar de winkel te rennen, want met een prijskaartje van 5,995 dollar lijkt de Ember, zoals de printer genoemd wordt, niet ontworpen te zijn voor thuisgebruik. Volgens ingewijden is de printer ontwikkeld om Autodesk’s nieuwe 3D printing software te ondersteunen. De software, Spark, bevindt zich momenteel in de beta fase en is gericht op het gebruik binnen bedrijven.

De 3D printer is open source, waardoor ontwikkelaars de technieken kunnen afkijken en door ontwikkelen. De Ember maakt gebruik van projectoren en licht om 3D objecten te printen. Zodra het licht de ’tank’ met plastic raakt, zal er vloeibaar plastic gaan druppelen waardoor er een laag gecreëerd wordt. De printer bouwt vervolgens langzaam uit de lagen een 3D object op.

img_9162

In tegenstelling tot veel andere 3D printers zal de Ember ‘ondersteboven’ printen. Zo wordt het plastic omhoog gestuwd waaruit een laag wordt opgebouwd. Vervolgens wordt na iedere laag het printplatform een stukje opgehoogd. Deze procedure is gebruikelijk bij zogenaamde DLP printers, maar deze printers zijn over het algemeen vierkant.

Autodesk heeft voor een alternatieve vorm gekozen, waardoor de printer steeds om het object draait en weer terugkeert naar de originele plek. Hierdoor wordt het object langzaam omhoog geschoven. Volgens onderzoeker Andreas Bastian hebben zij hiervoor gekozen omdat er op deze manier minder kracht nodig is om een 3D object te printen. Het draaien van de printer vergelijkt hij met een zuignap op het raam. “Een zuignap van het raam trekken is zwaarder dan de zuignap langzaam schuiven”, aldus Bastian.

Doordat de printer hierdoor minder kracht nodig heeft om de lagen langzaam naar boven te duwen zou de Ember beter in staat moeten zijn om ‘ingewikkelde’ en ‘sierlijke’ vormen te printen.

Autodesk verwacht de Ember midden maart te verschepen, maar het hangt ervan af wanneer zij goedkeuring krijgen van de FCC.

We zien steeds vaker dat 3D printers ingezet worden om bijzondere objecten te printen. Zo schreven we eerder vandaag dat je een middeleeuws zwaard kunt printen en werd onlangs een mishandelde toekan geholpen met een 3D geprinte snavel.