Onderzoekers ontwikkelen HIV-test voor smartphone die slechts $34 kost

Amerikaanse onderzoekers zijn er in geslaagd een compacte uitbreiding op je smartphone te ontwikkelen die in staat is om sexueel overdraagbare aandoeningen als HIV en syfilis te ontdekken. Het team ziet daarmee grote kansen om de verspreiding van deze SOA’s verder terug te dringen over de hele wereld.

Het is een beetje de wereld op zijn kop, de smartphone die moet helpen om SOA’s terug te dringen, terwijl een onderzoek eind vorige maand nog duidelijk maakte dat het gebruik van apps en sites via de smartphones er juist voor zorgen dat de verspreiding toeneemt.

De dongle van $34 is nu al bijna net zo accuraat als apparatuur in een kliniek, die $18.000 kost. Maar de dongle die het team van Columbia University heeft ontwikkelt, heeft ontegenzeggelijk die potentie. De uitbreiding kost slechts $34 om te produceren en is nu al bijna net zo accuraat in zijn bepalingen dan de testapparatuur in een kliniek met een prijskaartje van meer dan achttienduizend dollar. En binnen 15 minuten heb je je uitslag.

De dongle maakt gebruik van de koptelefoon ingang van je smartphone voor zowel de toevoer van stroom als het uitwisselen van data. Daarmee is de test vooralsnog beperkt tot een kleine set smartphones.

Ons werk laat zien dat een volledig laboratorium kan draaien als een accessoire voor je smartphone. Dit soort innovaties kunnen gezondheidszorg over de hele wereld pertinent veranderen.

Het maakt de onderzoekers, geheel terecht, niet minder trots op hun werk. “Dit soort innovaties kunnen gezondheidszorg over de hele wereld veranderen”, zo laat een van de wetenschappers weten. En dat kan het zeker: gemakkelijke toegang tot tests zorgt niet alleen voor een vroege detectie, het zorgt er ook voor dat het stigma van het bezoeken van een kliniek kan worden omzeild en mensen dus ook eerder geneigd zijn zich te testen.

Het zal echter nog wel wel enige tijd duren voordat een innovatie als dit zijn werk kan doen in gebieden waar het het hardst nodig is. Onderzoeken tonen aan dat smartphones nog steeds geen grote rol spelen in grote delen van de wereld.

Toch blijkt in landen als Chili, Jordanië, Zuid-Afrika, Venezuela, Maleïsie en Argentinië, waar de dongle belangrijk kan zijn, dat al één op de drie mensen een smartphone in hun bezit hebben. Wanneer je de doelgroep terugbrengt naar de leeftijd tussen 18 en 29 jaar, blijkt dat al 50% van alle jongeren in die gebieden via een smartphone online gaat.

De onderzoekers van Columbia University zijn vooralsnog bezig met het verder verhogen van de accuratesse van hun test. Ze hopen tevens dat de productiesnelheid flink omhoog kan en de productieprijs nog verder omlaag, wanneer de dongle eventueel in groten getale geproduceerd zou gaan worden.