Europol rolt netwerk van softwarebots op

Europol, de multinationale onderzoeksorganisatie van Europa, heeft gisteren een compleet netwerk van softwarebots opgerold. Het netwerk heeft naar alle waarschijnlijkheid ruim drie miljoen computers besmet met malware.

Europol meldt dat de organisatie onderzoek heeft gedaan in onder andere Nederland, Duitsland, Italië en het Verenigd Koninkrijk. Samen met diverse tech-en security bedrijven als Symantec heeft het Europol European Cybercrime Centre het netwerk weten te ontmantelen.

Europol Deputy Director Operations, Wil van Gemert, geeft aan dat internationale regels belangrijk zijn om cyberaanvallen te stoppen:

De succesvolle operatie geeft aan hoe belangrijk internationale regelgeving is om cyberaanvallen te stoppen. We zullen onze krachten blijven bundelen om nog meer botnets neer te halen.

Het netwerk, dat ook wel het Ramnit-botnet wordt genoemd, heeft naar verluid ruim drie miljoen computers besmet met malware om de beveiliging van de computers te omzeilen. De personen achter het netwerk waren hierdoor in staat om wachtwoorden, inloggegevens, persoonlijke informatie en bankgegevens te stelen zonder dat iemand het door had.

Ingewijden laten weten dat het netwerk van bots als sinds 2010 actief is op het internet en dat de malware met name gericht is op besturingssystemen van Windows. Een botnet is een netwerk van diverse softwarebots om computers te infecteren.

Naast het netwerk en de servers zijn ook ruim 300 domeinnamen offline gehaald door Europol. Deze domeinnamen werden gebruikt door de personen achter het netwerk om de malware te verspreiden.