‘Hololens van Microsoft is onveilig en slecht voor de gezondheid’

De CEO van Magic Leap, een geheimzinnige startup op het gebied van augmented reality, heeft een opmerkelijke uitspraak gedaan over de Hololens van Microsoft. Volgens Rony Abovitz is de Hololens ‘onveilig’ en ‘slecht voor onze gezondheid’.

Abovitz deed deze uitspraak eerder deze week tijdens een Reddit AskMeAnything ronde. Volgens de CEO is het systeem van Microsoft’s Hololens niet in staat om beelden op een juiste manier te synchroniseren met de ‘echte’ wereld.

“Doordat de beelden niet goed worden weergegeven ontstaat er een verkeerde connectie tussen de ogen en de hersenen. Langdurig gebruik kan op termijn voor permanente hersenbeschadiging zorgen”, aldus Abovitz.

De uitspraak van Abovitz is opmerkelijk omdat Magic Leap zich ook richt op de ontwikkeling van een dergelijke headset, waardoor de Hololens een directe concurrent is. Abovitz geeft dan ook aan dat gebruikers de Hololens beter kunnen mijden.

Abovitz zegt meerdere augmented reality headsets getest te hebben:

Ik heb diverse augmented reality headsets getest, maar bij allen ondervind ik dezelfde 3D problemen. Virtuele beelden worden niet goed weergegeven in de fysieke wereld, waardoor onze hersenen worden aangetast. Ik zal dergelijke headsets nooit dragen.

Volgens de CEO hebben dergelijke 3D en synchronisatieproblemen ervoor gezorgd dat het leger in de Verenigde Staten is gestopt met de Oculus Rift.

Daarnaast geeft hij aan dat de ontwikkeling van een goed systeem niet ver weg meer is. Hiermee lijkt Abovitz aan te geven dat de headset van Magic Leap wel in staat is om beelden op een juiste manier te synchroniseren.

Aangezien de startup vooralsnog behoorlijk geheimzinnig is over haar eigen headset is het lastig in te schatten of Abovitz gelijk heeft. Het is goed mogelijk dat hij op deze manier zijn concurrenten te slim af wilt zijn, maar uiteindelijk zal blijken of de headset van Magic Leap wel aan alle veiligheidseisen kan voldoen.