Renault en Nissan komen in 2016 met deels zelfrijdende auto’s op de markt

De samenwerking tussen Renault en Nissan gaat resulteren in twee zelfrijdende auto’s, zo heeft Carlos Ghosn laten weten tijdens het Mobile World Congress. De topman van de Renault-Nissan Alliance geeft aan dat er in 2016 twee zelfrijdende modellen op de markt gaan verschijnen.

Het gaat hierbij echter niet om volledig zelfrijdende auto’s, zo meldt Datanews. De eerste ‘vloot’ autonome auto’s zullen nog wel bestuurd moeten worden door personen, maar in het geval van filevorming kan de auto zelf de controle overnemen. De auto, uitgerust met diverse sensoren, heeft de mogelijkheid om stilstaand en langzaam rijdend verkeer te detecteren, waarna de auto de controle overneemt van de bestuurder. Hiermee zouden diverse ongelukken moeten worden voorkomen, aangezien de auto niet achterop een voorganger zal rijden.

Ghosn verwacht dat er in 2018 een tweede ‘vloot’ van autonome auto’s volgt, die volledig zelfstandig kunnen rijden op de snelweg. Daarnaast gaat hij er vanuit dat rond 2020, de tijd dat ook Google en Apple een zelfrijdende auto op de markt willen brengen, zelfrijdende auto’s de overhand nemen in het straatbeeld. Echter verwacht hij dat we de eerste tien jaar niet hoeven te rekenen op volledig zelfrijdende auto’s.

Volgens Ghosn is het vooral de wet- en regelgeving die de ontwikkeling van zelfrijdende auto’s tegenhoudt. Zo is de technologie al helemaal gereed en wacht het bedrijf op groen licht van de overheid om de eerste ‘vloot’ autonome auto’s de weg op te sturen. Ghosn geeft aan dat de eerste auto’s in 2016 op de markt zullen verschijnen.

De topman van de Renault-Nissan Alliance geeft tijdens zijn keynote ook aan dat hij veel verwacht van startups. Zo werkt de alliantie al een tijd samen met diverse startups om een zelfrijdende auto te ontwikkelen. Ook laat hij weten niet bang te zijn voor de concurrentie van bedrijven als Apple en Google. Volgens de topman stimuleren deze bedrijven de ontwikkeling van de autonome auto’s en haalt iedereen voordeel uit een versnelde innovatie.