23andMe wil data van zelftests gebruiken voor ontwikkeling van medicijnen

Startup 23andMe, bekend van de omstreden DNA-zelftests, wil zijn diensten gaan uitbreiden. Het bedrijf is van plan om medicijnen te ontwikkelen op basis van data afkomstig uit de zelfstests, zo meldt Bloomberg.

De startup biedt diverse DNA-testen aan waarmee personen zelf de genetische vatbaarheid voor aandoeningen kunnen testen. Via deze zelftests heeft het bedrijf inmiddels genetische data in het bezit van ruim 850.000 consumenten. De startup, die financieel gesteund wordt door Google, heeft nu besloten om op basis van deze data medicijnen te gaan ontwikkelen. Het bedrijf heeft van ruim 80% van de gebruikers toestemming gekregen om hun data mee te nemen in het onderzoek.

Om de daad bij het woord te voegen heeft het bedrijf direct een bekende medicijnontwikkelaar aangenomen. Richard Scheller, voormalig Hoofd Onderzoek & Ontwikkeling van Roche Holding AG, zal zich vanaf volgende maand bezig gaan houden met de leiding van het nieuwe team.

Het team richt zich op de ontwikkeling van nieuwe medicijnen waarmee specifieke en veelvoorkomende genetische afwijkingen kunnen worden behandeld. Op basis van de data kunnen de onderzoekers zien welke genetische aandoeningen veel voorkomen, maar waar nog geen medicijn voor is.

Op dit moment werkt 23andMe al samen met diverse medische organisaties om nieuwe medicijnen te ontwikkelen. Echter krijgen deze organisaties alleen toegang tot data die gericht is op één specifieke aandoening. Nu 23andMe zelf de kennis in huis haalt, krijgen de onderzoekers toegang tot alle data. Hierdoor zijn zij in staat om verbanden te leggen tussen de verschillende aandoeningen.

Geheel onomstreden zijn de zelftests van het bedrijf niet. Eind 2013 bepaalde de Food and Drug Administration (FDA) dat 23andMe alle zelftests van de markt moest halen. De startup vroeg meerdere malen certificaten aan bij de FDA, maar kreeg tot nu toe steeds nul op het rekest. In februari kreeg het bedrijf echter wel toestemming om een zelftest op de markt te brengen waarmee het Syndroom van Bloom kan worden vastgesteld.