‘Microsoft brengt virtuele assistent Cortana naar Android en iOS’

Microsoft is van plan om Cortana, de virtuele assistent van Microsoft, beschikbaar te stellen voor Android en iOS, zo meldt Reuters. Hiermee zal het de concurrentie aangaan met Siri en Google Now, de virtuele assistenten van respectievelijk Apple en Google.

Om de concurrentie te winnen van zowel Apple als Google werkt het bedrijf ook nog eens aan een geavanceerdere versie van Cortana. Onder de naam ‘Einstein’ wordt Cortana doorontwikkeld, waarbij gebruik gemaakt wordt van kunstmatige intelligentie.

Microsoft wil met Cortana een virtuele assistent creëren die e-mails kan lezen en begrijpen, waardoor het taken van de gebruiker kan overnemen. Via spraak kunnen gebruikers Cortana dicteren om bepaalde handelingen te verrichten. Volgens de managing director van Microsoft Research, Eric Horvitz, zullen de e-mail activiteiten een centrale rol gaan spelen binnen Cortana.

Ondanks het feit dat spraakherkenning niet nieuw is, verwacht Microsoft dat Cortana de eerste ‘echt’ slimme assistent zal worden. Door middel van kunstmatige intelligentie zal Cortana wensen en behoeften van gebruikers kunnen aanleren, waarna het de gebruiker uit zichzelf kan bedienen.

Cortana werkt inmiddels ruim een jaar op Windows smartphones en sinds de lancering van Windows 10 is de virtuele assistent ook op desktops te bewonderen. Microsoft’s virtuele assistent zal via een ‘standalone’ app beschikbaar moeten komen voor Android en iOS, maar het is nog niet bekend wanneer dit zal gebeuren.