Tesla Model S wordt binnen enkele maanden deels zelfrijdend

Bezitters van een Tesla Model S zullen over enkele maanden ‘handsfree’ kunnen rijden. De CEO van Tesla, Elon Musk, heeft tijdens een korte persconferentie bekendgemaakt dat de auto met de volgende versie van zijn software deels zelfrijdend zal zijn.

Via een software-update op afstand zullen alle bezitters van een Tesla Model S de beschikking krijgen over een nieuwe functie: de automatische piloot. De nieuwe functie geeft gebruikers de mogelijkheid om de auto bepaalde gedeeltes van een rit zelfstandig te laten rijden.

Eerder deze week gaf Musk al aan dat de uitdaging voor zelfrijdende auto’s ligt bij snelheden tussen de 30 en 80 kilometer per uur. 

Het is daarom weinig verrassend dat de nieuwe functie alleen gebruikt kan worden op snelwegen, waar geen fietsers en onverwachts overstekende kinderen te vinden zijn. Musk gaf aan dat het vooralsnog niet mogelijk is om de auto te laten anticiperen op de drukte in steden, vanwege allerlei onverwachte omstandigheden die daar plaatsvinden.

Op dit moment wordt de nieuwe functie van de Tesla Model S getest op de snelweg tussen San Francisco en Seattle. Volgens Musk kan de auto de route al bijna zelfstandig afleggen zonder dat een bestuurder hoeft in te grijpen. 

Daarnaast kunnen bezitters van de Tesla Model S de auto oproepen via één druk op de knop. De auto zal dan zelfstandig naar de bestuurder toe rijden, zodat je de auto niet zelf hoeft op te halen. Echter is dit alleen toegestaan op eigen terrein, aangezien dit op de openbare weg is verboden.