Amerikaanse marine bouwt drone die kan vliegen én ‘zwemmen’

De Amerikaanse marine is gestart met de ontwikkeling van een speciale drone. Flimmer, zoals de drone heet, kan zowel door de lucht vliegen als onder water worden gebruikt, zo meldt Naval Research Laboratory.

Het merendeel van de drones kennen we als kleine op afstand bestuurbare vliegtuigjes, terwijl een aantal fabrikanten een drone hebben ontwikkeld voor in het water. Echter is het tot dusver niet mogelijk om een drone zowel te laten vliegen als te laten ‘zwemmen’. De Amerikaanse marine heeft het Naval Research Labaratory gevraagd om een drone te maken die beide activiteiten kan combineren.

De drone moet een belangrijk hulpmiddel worden voor de Amerikaanse marine om vijandige onderzeeërs op te sporen. Doordat de drone zowel door de lucht als onder water gebruikt kan worden, krijgt de marine meer mogelijkheden. Op dit moment maakt de marine gebruik van speciale boeien die vanuit vliegtuigen in het water worden gegooid. De boeien zijn vervolgens in staat om naderende onderzeeërs te traceren, maar kunnen zichzelf niet verplaatsen. De drone zou dezelfde functie moeten vervullen, waarbij het de onderzeeër kan blijven volgen. Hierdoor blijft de locatie van onderzeeërs betrouwbaar en kan de marine tijdig ingrijpen.

Flimmer zal uitgerust worden met ‘vinnen’ aan de vleugels, die tijdens vluchten omhoog klappen om de drone te stabiliseren. Daarnaast bevat de drone een propeller aan de achterkant om door het water te varen, die in de lucht gebruikt kan worden als extra aandrijfkracht. Doordat de drone zeer snel van functie kan wisselen, is het mogelijk om de drone tijdens gevaar direct in of uit het water te laten vliegen. De topsnelheid van Flimmer ligt op 91 kilometer per uur in de lucht en 17 kilometer per uur onder water.

flmimerflight

De onderzoekers hebben inmiddels een eerste prototype gereed, maar het is nog onduidelijk wanneer de drones ingezet kunnen worden.