Dit schimmige bedrijf scant al je Facebook Chat-berichten

Het is vast geen verrassing dat je beter geen privacygevoelige informatie op je Facebook-profiel kunt plaatsen, maar ook de chatdienst van het sociale media kun je wellicht beter vermijden.

Een groep ontwikkelaars kwam er namelijk bij toeval achter dat hun berichten gecheckt werden door Recorded Future, zo meldt Sputnik News. Dit bedrijf zegt het openbare web te analyseren, zodat ze kunnen voorspellen wat er in de toekomst gaat gebeuren. Dat klinkt natuurlijk allemaal leuk en aardig, ware het niet dat Recorder Future het begrip ‘openbaar’ wel erg ver oprekt.

De ontwikkelaars verstuurden elkaar een  link via Facebook Chat en bekeken vervolgens het dataverkeer. De meeste IP-adressen konden ze verklaren, maar er zaten ook adressen bij die er eigenlijk niet thuis hoorden. De verklaring leek simpel, want de betreffende link was al op een openbare website gepubliceerd. Toch vertrouwden de heren het niet helemaal en daarom verstuurden ze nogmaals een link, die voor het betreffende chatbericht nog nergens gepubliceerd was. Wat bleek: opnieuw volgden tien onbekenden de link. De ontwikkelaars zochten uit wie er achter de IP-adressen schuil ging en kwamen uit bij… Recorded Future.

Om het nog een beetje schimmiger te maken: Recorded Future wordt gefinancierd door de CIA, NSA en Google. Facebook ontkent samen te werken met het bedrijf, dus er moet meer aan de hand zijn, zo zou je denken. De link met de NSA-onthullingen van Edward Snowden is natuurlijk snel gelegd. Onzin, zo reageerde Recorded Future op de berichten: “Our systems followed this URL after it was posted on a public site. Our system constantly explores links published on the web. We’ve checked our logs and confirmed that this is what happened in this specific case. It’s not related to any Facebook chat messages containing this link. Our system doesn’t access that information.”