EU verplicht systeem voor auto’s dat vanzelf 112 belt

Vanaf 31 maart 2018 moeten alle nieuwe auto’s in Europa voorzien zijn van een systeem dat automatisch de hulpdiensten inschakelt bij een ernstig ongeval. Het Europees Parlement heeft hier afgelopen dinsdag toestemming voor gegeven, nadat eerder de lidstaten van de Europese Unie al instemden met het systeem.

Het nieuwe noodoproepsysteem, genaamd Ecall, belt uit zichzelf het alarmnummer, waardoor hulpdiensten meteen weten waar ze moeten zijn. Voorspeld wordt dat het nieuwe systeem jaarlijks 2.500 levens kan redden. Op dit moment zijn alleen duurdere auto’s uitgerust met het systeem.

Volgens EU-parlementariër Wim van de Camp van het CDA is het systeem vooral van groot belang voor weggebruikers die hulp nodig hebben en zich in een dunbevolkt gebied bevinden. De kans is namelijk groter dat in dat soort gebieden weinig omstanders zijn om het alarmnummer te bellen. De SP is daarentegen niet blij met het slimme systeem, want zij zien het als een spionagekastje.

Toch wordt er benadrukt dat het systeem alleen geactiveerd wordt tijdens een incident en dat gebruikers zich geen zorgen hoeven te maken over hun privacy.