Review: Maakt de Samsung Gear S je smartphone vanaf nu volledig overbodig?

Eind vorig jaar verraste Samsung vriend en vijand met de lancering van de Gear S, alweer de zesde (!) smartwatch van het Zuid-Koreaanse bedrijf. Het slimme horloge met opvallend gebogen scherm is uniek ten opzichte van zijn concurrenten: het kan volledig zonder een gekoppelde smartphone werken dankzij een eigen simkaart!

De Gear S is een echte eye-catcher, dat blijkt wel wanneer we met het horloge op pad gaan. Het gebogen scherm van 2 inch met helder kleurendisplay valt direct op, zonder overmatig ‘nerdy’ of ‘flashy te zijn. Vergis je niet, net als andere horloges op de markt is de Gear S bonkig en hoewel de smartwatch al een stuk slanker is dan zijn voorgangers is hij nog altijd niet bijzonder geschikt voor slanke damespolsen.

GEAR_S_015

Een imposant voorkomen dus, maar ook onder de motorkap is er genoeg dat indruk maakt. Zo heeft de Samsung Gear S de beschikking over een flinke set sensoren zoals GPS, een accelerometer en gyroscope. In combinatie met de aanwezige hartslagmeter maakt dat de Gear S een perfecte wearable om je dagelijkse activiteit bij te houden. Die gezondheidsmetingen worden overigens aangevuld met gegevens die de ingebouwde barometer en UV-meter doorgeven.

Wat de Samsung Gear S uniek maakt, is zijn eigen simkaart. Het horloge kan zonder smartphone tóch online! Maar wat de Gear S echt uniek maakt, is de optie om een aparte sim in het horloge te plaatsen, waardoor het via mobiele netwerken of wifi ook zelf verbinding kan maken met het internet. Daarnaast zorgt het er voor dat je zonder telefoon kunt bellen, smsen, e-mailen en muziek luisteren. Vanaf nu kun je je smartphone dus thuis laten?

In theorie? Jazeker! Je moet er echter wel wat voor over hebben. Om te beginnen is het typen op het kleine toetsenbord van de Gear S bijzonder lastig, maar de ‘voorspellende’ functie van het toetsenbord kan soeps bieden. Daarnaast heeft het slimme horloge beschikking over stembesturing, waardoor je met korte commando’s ook het horloge kunt bedienen.

GEAR_S_017

Daar ligt misschien wel de grootste horde die je moet nemen, want laten we eerlijk zijn: we zijn nog niet bepaald gewend om de hele dag tegen onze pols te lopen babbelen. Daarnaast is de stemcontrole nog beperkt en blijkt een koppeling met een headset (via Bluetooth) nog wat wisselend te werken.

Zelfs als je je daar overheen kunt zetten, is het nog altijd niet handig om zonder smartphone op pad te gaan. De Samsung Gear S maakt namelijk gebruik van de agenda op je telefoon om afspraken op te halen, er kunnen geen apps direct op het horloge worden geïnstalleerd en – opvallend – je kunt geen nieuwe e-mails opstellen vanaf je horloge, alleen beantwoorden.

Maakt de Samsung Gear S je smartphone volledig overbodig? Het antwoord is nee, maar mocht je een keer je telefoon vergeten, is dat toch iets makkelijker op te vangen. Mits je er natuurlijk aan denkt om je horloge om te doen! ;-)