L’Oreal werkt aan techniek om huid te kunnen printen

Hier is een fijn feitje om je dinsdagochtend mee af te trappen: cosmeticagigant L’Oreal laat jaarlijks duizenden stukjes menselijke huid groeien in hun lab in Frankrijk. Het wil echter nog gerichter en sneller producten kunnen testen en dus gaat het bedrijf aan de slag met 3D printers.

Om in de toekomst meer en sneller te kunnen testen op menselijk weefsel gaat L’Oreal samenwerken met Organovo. Dit jonge bedrijf richt zich volledig op het ontwikkelen van 3D printers die menselijk weefsel kunnen produceren, maar ook in staat is om de biologische functies van dat weefsel te kunnen meegeven.

Cosmeticagigant L’Oreal werkt op dit moment ook al met menselijk weefsel. Het bedrijf brengt stukjes huid terug tot individuele cellen, bewerkt deze en laat ze verder ontwikkelen in een omgeving die het menselijk lichaam nabootst. Al met al ontwikkelt het bedrijf zo’n 100.000 stukjes huid, waarvan het de helft inzet voor eigen tests en de andere helft verkoopt aan medische bedrijven. Overigens zijn deze ‘stukken huid’ slechts een centimeter doorsnede en een millimeter dik.

Voor Organovo is het de eerste samenwerking met een cosmetisch bedrijf, maar het bedrijf is niet bepaald onbekend met de procedure. Momenteel werkt het bedrijf, net als concurrent BioBots, samen met talloze medische partijen, waarbij het project met farmaceutische gigant Merck het meest in het oog springt. Beide bedrijven zijn bezig met het 3D printen van lever- en nierweefsel.