De oplossing voor concentratieproblemen: staren naar een groen scherm vol bloemen

Heb je last van concentratieproblemen? Dan doe je er goed aan je kamer te voorzien van een felgekleurd bloemetjesbehang, want dat zorgt ervoor dat je beter kunt focussen.

Je bent tegenwoordig makkelijker afgeleid dan ooit, want voor je het weet schreeuwen Facebook, Twitter en allerlei andere websites om je aandacht. Dat maakt het er niet gemakkelijker op om je werk gedaan te krijgen. Australische onderzoekers van de University of Melbourne hebben daarom uitgezocht hoe je ervoor kunt zorgen dat je je aandacht er beter bij kunt houden.

Deze onderzoekers zetten 150 studenten achter een computer en lieten ze op nummers drukken die op het scherm voorbij kwamen. Tussendoor kregen ze een pauze van veertig seconden. De ene helft moest in deze pauze naar een grijs scherm kijken, terwijl de andere helft een groen scherm vol bloemen te zien kreeg. “Na de pauze bleek de tweede groep studenten een stuk minder fouten te krijgen, omdat ze zich een stuk beter konden concentreren”, aldus de onderzoekers.

Heb je niet zoveel zin om je muur van een groen behangetje te voorzien, dan hebben we goed nieuws: dat is ook niet het doel van het onderzoek. De onderzoekers willen voornamelijk laten zien dat het belangrijk is om gedurende de dag korte pauzes te nemen. Het kan dus al helpen als je je werk heel even laat liggen om een minuutje wat anders te doen.