Deze Android-app slaat alles op over het laatste uur van je leven

Stel: je krijgt een ernstig ongeluk of je wordt overvallen. Hoe zorg je er dan voor dat je na afloop over voldoende bewijs beschikt om iemand te laten veroordelen. Ryan Saleh heeft het antwoord, want hij ontwikkelde een app die alles bijhoudt wat er in het afgelopen uur is gebeurd.

Saleh werd vorig jaar plotseling aangehouden door de politie, waarna twee agenten zijn auto doorzochten. Saleh had niets te verbergen en mocht weer doorrijden. Hij vertelde het verhaal later tegen zijn oom, een advocaat, en kwam er toen pas achter dat hij met voldoende bewijs een zaak had kunnen starten tegen de agent, omdat deze zich niet aan de wet had gehouden. Dat zette Saleh zo erg aan het denken dat hij uiteindelijk een app ontwikkeld heeft die dag en nacht registreert wat je meemaakt.

De Android-app Alibi is het resultaat. Je start de applicatie op en vervolgens zorgt Alibi ervoor dat je het afgelopen uur terug kunt kijken in de vorm van audio-opnames, foto’s, video’s en locatiegegevens. Na een uur worden de gegevens weer verwijderd en begint het proces opnieuw, behalve als je ervoor kiest om de informatie op te slaan. “Je weet vooraf namelijk nooit wanneer foto’s, video’s of ander materiaal van pas kunnen komen”, aldus Saleh.

Alibi is vooralsnog alleen beschikbaar voor Android. De iOS-app is in principe af, maar zal vanwege de beperkingen van Apple waarschijnlijk nooit zijn weg vinden naar de reguliere App Store. Apple staat het namelijk niet toe dat de camera op de achtergrond draait.