FBI: bedrijven als Apple helpen terroristen met versleutelen van telefoongegevens

Apple maakte zich afgelopen week sterk voor het versleuteld opslaan van informatie, maar dat is tegen het zere been van de FBI. De Amerikaanse inlichtingendienst gaat nu zelfs zo ver in zijn strijd tégen versleuteling dat het stelt dat bedrijven als Apple terroristen helpen.

Het is voor de FBI niet mogelijk om mee te lezen met versleutelde berichten. Dat zorgt volgens de inlichtingendienst voor gevaarlijke situaties, omdat ze niet kunnen volgen hoe terroristen radicaliseren en plannen maken voor aanslagen. FBI-topman Michael Steinbach roept de autoriteiten dan ook op wettelijk vast te leggen dat zijn organisatie wél toegang verschaft moet worden tot de versleutelde communicatiemiddelen.

Steinbach ging in zijn commentaar niet zo ver dat hij specifieke bedrijven benoemde, maar het is meer dan duidelijk over wie hij het heeft. Apple versleutelt de gegevens van iOS standaard, terwijl ook bedrijven als Facebook, Google en WhatsApp de informatie van hun gebruikers steeds beter beveiligen. “Het is voor ons onmogelijk om het versleutelde verkeer te volgen. Dat brengt ons land in gevaar, omdat we niet meer kunnen controleren wat organisaties als IS van plan zijn.”

Het is nog niet duidelijk of Steinbach zijn zin krijgt. President Barack Obama liet eerder al doorschemeren dat het wat hem betreft wenselijk is dat de FBI telefoongesprekken en berichten kan aftappen, omdat dat beter zou zijn voor de veiligheid van zijn land. Of de Senaat daar ook zo over denkt, zal de komende maanden moeten blijken.