Apple Music officieel, komt op 30 juni naar meer dan 100 landen

Apple Music is officieel gepresenteerd. Dat kwam niet als een verrassing, want de komst van de streamingdienst was al even een publiek geheim.

Apple’s streamingdienst heeft op het eerste gezicht veel weg van Spotify. Je krijgt binnen de Muziek-app of iTunes niet meer alleen de beschikking over je eigen muziekcollectie, maar kunt ook miljoenen nummers streamen of opslaan voor offline gebruik. Apple voegt daar onder For You een persoonlijk sausje aan toe door afspeellijsten samen te stellen op basis van jouw luistergedrag. Verder introduceert Apple ook Beats 1, een radiostation waar 24/7 muziek te horen is. De playlist wordt samengesteld door drie DJ’s, waaronder voormalig BBC Radio One’s Zane Lowe.

De interessantste functie is Connect, waarmee artiesten op hun eigen manier kunnen communiceren met fans. Ze kunnen bijvoorbeeld nieuwe tracks presenteren, foto’s en video’s delen of laten zien hoe ze nieuwe muziek schrijven. Deze functie is beschikbaar voor grote én kleine artiesten, dus het zou zomaar kunnen dat Connect straks een uniek platform voor muzikanten wordt.

Je kunt voor 9,99 dollar per maand onbeperkt muziek luisteren, maar de eerste drie maanden is Apple Music gratis. Verder is er ook een gezinsabonnement, waarbij je met maximaal zes gezinsleden een abonnement kunt afsluiten voor 14,99 dollar per maand. De dienst verschijnt op 30 juni in meer dan 100 landen, dus de kans is groot dat ook Nederland daarbij zit. Android- of Windows-gebruikers zullen wat langer moeten wachten, zij krijgen in de herfst toegang tot de nieuwe muziekdienst.