Fairphone komt met modulaire smartphone

Fairphone komt deze zomer met een tweede duurzame smartphone: de Fairphone 2. Een groot aantal onderdelen zal vervangbaar zijn, meldt het Nederlandse bedrijf op zijn website.

Fairphone richt zich met zijn smartphone vooral op een duurzame en eerlijke productie. De grondstoffen die worden gebruikt tijdens de productie worden gewonnen in conflictvrije gebieden. Daarnaast hecht het bedrijf veel waarde aan de arbeidsomstandigheden in fabrieken en spoort fabrikanten daarom ook aan om deze te verbeteren. Doordat de smartphone deels modulair zal zijn, kunnen gebruikers kapotte onderdelen zelf vervangen, waardoor ze langer met het toestel kunnen doen.

Gebruikers kunnen verschillende onderdelen zelf verwisselen zoals het scherm, de camera, luidsprekers en de usb-poort. Daarnaast krijgen externe partijen de mogelijkheid om hun eigen behuizing te ontwikkelen met andere functies. De Fairphone 2 zal in ieder geval gaan draaien op Android 5.1, maar het bedrijf zal het toestel later ook compatibel maken met andere software. Het toestel krijgt een 5-inch display en zal worden uitgerust met een Snapdragon 801-chip en krijgt een opslagruimte van 32GB.

De Fairphone zal deze zomer beschikbaar zijn voor 525 euro.