Apple gaat artiesten alsnog royalties betalen tijdens proefperiode

Apple zou artiesten geen royalties betalen tijdens de gratis proefperiode van Apple Music, maar is na protest van Taylor Swift alsnog gezwicht. Dat heeft Apple-topman Eddy Cue vannacht bevestigd op Twitter.

Swift ontketende gisteren een behoorlijke mediastorm met haar commentaar op Apple, waarin ze aangaf dat ze het bedrijf respecteerde om zijn innovaties, maar er behoorlijk van baalden dat artiesten niet betaald zouden worden tijdens de drie maanden durende trial van Apple Music. Zij gaf in haar open brief al aan dat het nog niet te laat was om nog tot inkeer te komen en dat gebeurde dus ook, getuige de tweets van Cue.
Hij liet aan Re/code weten dat hij naar aanleiding van alle kritiek om de tafel is gegaan met CEO Tim Cook. “We hebben samen de beslissing genomen, want we vonden allebei dat we ons beleid moesten aanpassen”, aldus Cue, die vervolgens wel liet weten dat de vergoeding tijdens de proefperiode lager zal liggen dan daarna. “Ik heb direct contact opgenomen met Taylor en haar verteld over onze plannen. Ze was blij om van ons te horen en dankbaar dat we hebben besloten de artiesten tegemoet te komen.”